NEVIĐENI SKANDAL U REŽIJI HDZ-ove AKADEMSKE PERJANICE: Pogledajte kako to radi Zoran Tomić, budući nasljednik Dragana Čovića...

U tom dijelu knjige sve je prepisano od A do Ž bez ikakvog navođenja ili pozivanja na tuđe znanstveno djelo.

  • Mini market

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 5

Zoran Tomić, sadašnji rektor Sveučilišta u Mostaru sa suradnicima je prepisao više desetaka stranica od drugih autora u knjizi "Javno komuniciranje - pravo i etika". Uz Tomića, autori knjige su Slavica Juka, bivša dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te novinar Marko Sapunar i Marinko Jurilj. Knjiga je izašla u Mostaru 2007. godine, a nakladnik je Sveučilište u Mostaru.

Glavnina prepisanog na stranicama 140 - 143  je od švicarskog autora Daniel Cornua iz knjige Ethique de l'information (Etika informisanja; srpsko izdanje i prijevod). U tom dijelu knjige sve je prepisano od A do Ž bez ikakvog navođenja ili pozivanja na tuđe znanstveno djelo.

Dokumenti ispod su od autora Daniela Cornua.

alt

alt

alt

Sadržaj se nastavlja nakon oglasaNevjerovatne transformacije nakon tretmana topljenja sala!Sponsored by MonadPlug

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Ispod pogledajte kako je to izgledalo kod ove Sveučilišne skupine znanstvenika predvođene sadašnjim rektorom Tomićem.
 
alt

alt

Istini za volju, na početku pasusa je naglašeno kako Cornu navodi, u njegovom gore navedenom djelu, da je novinarska praksa omeđena okvirima i stegama i da to determinira novinare u dragovoljnoj primjeni profesionalnih pravila. Ni u jednom trenutku se ne može vidjeti nijedna fusnota koja bi na ukazivala na tuđe misli, kao ni navodnike ili kurziv koji su znanstvena praksa kada se navodi nešto što nije autorsko. Tek na kraju na 145. stranici viri mršava fusnota za cijelo poglavlje kao da se podrazumijeva da ta fusnota vrijedi za sve (što je, također, nepravilno i nedopustivo). Jedini ovdje uložen trud je bio prijevod nekoliko riječi sa srpskog na hrvatski.

Dalje, fusnota iz knjige Deontologija medija na 10. stranici, a u Rektorovoj knjizi na stranici 134. služi kao prepisivanje tuđeg rada ili zaključka, a ne pozivanje na nešto jer je identično.

Ovdje je dio iz knjige Claude-Jean Bertrand - Deontologija medija


alt

A ispod se nalazi fusnotirani dio koji se kao poziva na Bertranda, a zapravo koristi njegovu identičnu misao i prepisuje istu za svoje potrebe.

alt

Ovo je knjiga Michaela Kunczika - Uvod u znanost o medijima i komunikologiju.

alt
A evo kako to izgleda kod rektora Zorana Tomića & co.

alt

Što bi bio plagijat u znanosti, ali i mostarskom Sveučilištu?

Na stranicama Filozofskog fakulteta (na čijem su čelu dugo godina bili i sadašnji rektor Tomić, ali i profesorica Juka) profesor Božo Goluža objavio je smjernice za studente za izradu seminarskog, diplomskog i doktorskog rada. 

alt

"Ne smije se pretjerivati s citatima. Oni bi se trebali koristiti samo kad je to potrebno, da se vidi točno kako je izvorno rečeno. Sadržaj izvora i literature treba
prepričati. Citati moraju biti točno označeni navodnicima (ili pisani kosim slovima), jer se u suprotnom radi o plagijatu. Rečenice ne smiju biti preduge (do četiri retka).
Ako je citat duži od četiri retka, onda ga treba izdvojiti na sljedeći način. Citat se počinje pisati u novom redu, te se jednim razmakom odvoji od teksta koji slijedi iza njega. Tekst citata treba biti uvučen u odnosu na lijevu i desnu marginu za jedan tabulator", napomenuo je profesor Goluža studentima za koje vjerujemo da su više pratili ove upute od njegovih kolega profesora koji će postati dekani i rektori.

U nastavku oko poštenog intelektualnog vlasništva, dotiče se bitne stavke kopiranih akademskih djela. Prema njemu, izravni ili doslovni plagijat je kad se riječi drugoga autora doslovno navode kao svoje, bez navodnika i bilo kakve druge oznake da se radi o tuđim riječima.

alt


Rektor Tomić, stručnjak za komuniciranje inače voli nabavljati informatičku opremu, namještaj i sve ostalo od stranački provjerenih tvrtki. Elektroprivredi je prodao kat objekta u Rodoču, a za adaptaciju je odabrao tvrtku Promark Ante Vidačka. Djeluje po provjerenom stranačkom receptu djelovanja. 

Ne treba zaboraviti da veliča slobodu medija, ali samo kada je u pitanju tiskovina Večernji list, koju obilato podupire. Spominje se i kao kandidat za nasljednika Dragana Čovića, piše Hercegovina info.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...