NATAŠA KANDIĆ: “Nepobitna činjenica da je Hrvatska vojska bombardovala izbjegličku kolonu”

Tužilaštvo Hrvatske je, prema njenim riječima, odavno trebalo da utvrdi ko je naredio bombardovanje izbjegličke kolone i da neredbodavce i izvršioce zločina kazni.

  • Regija

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Koordinatorica Mreže pomirenja REKOM i dugogodišnja izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić istakla je da postoje nepobitni dokazi da je Hrvatska vojska (HV) bombardovala izbjegličku kolonu 7. i 8. avgusta 1995. godine.

„Zabrinjavajuće je da predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika HV od krivične odgovornosti nacionalni prioritet, i kada ima nepobitnih dokaza da je HV bombardovala izbegličku kolonu, u dva navrata, 7. i 8. avgusta 1995, i usmrtila najmanje šestoro dece“, napisala je Kandić na Twitteru.

Kandić je navela i da se, da je u postjugoslovenskim zemljama uspostavljena vladavina prava, ne bi štitili oficiri nego žrtve bez obzira na etničku pripadnost.

Tužilaštvo Hrvatske je, prema njenim riječima, odavno trebalo da utvrdi ko je naredio bombardovanje izbjegličke kolone i da neredbodavce i izvršioce zločina kazni.

Dodala je i da je Tužilaštvo BiH, koje se poziva na teritorijalnu nadležnost, imalo obavezu da sprovede istragu i pokrene krivični postupak protiv pripadnika HV za bombardovanje izbjegličke kolone kod Bosankog Petrovca i Bosanskog Novog, i pogibiju civila koji su bježali pred Hrvatskom vojskom.

"Postkonfliktna društva nemaju institucije koje mogu nepristrasno da primenjuju princip univerzalne nadležnosti. Umesto suđenja u odsustvu, tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH treba da sarađuju i da za svaki ratni zločin nađu rešenje, kao u vreme predsednika Ive Josipovića", poručila je Kandić na Twitteru.

Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji "Oluja" 1995. godine, odnosno bombardovanja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti.

Optužnica je naišla na burne reakcije u Hrvatskoj, odakle je kao odgovor stigla i najava da bi ta država mogla podići optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog ratnohučkaških govora u Glini te 1995. godine, navodi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...