ANDREJ PLENKOVIĆ: "Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u Domovinskom ratu nije naređivalo gađanje civilnih ciljeva"

"Za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja, kao i operacija Bljesak, dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja, hrvatskih policajaca...", rekao je premijer Hrvatske.

  • Regija

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske za zaštitu i reintegraciju hrvatskoga teritorija, nikada nije bilo zapovijedi, osobito Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koje bi bile usmjerene protiv civilnih ciljeva, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja Anadolu Agency (AA).

U uvodnom obraćanju na početku sjednice Vlade Hrvatske, Plenković je izvijestio kako je prije početka sjednice održao sastanak s vojnim pilotima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva iz operacije Oluja, te kako se na sastanku razgovaralo o novim okolnostima, odnosno informacijama iz medija da se u Srbiji na zahtjev njihovoga tužitelja spremaju optužnice protiv četiri hrvatska pilota, protiv zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vremena oslobodilačke operacije Oluja.

“U ovom trenutku mi nemamo nikakvih konkretnih niti dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć. U Davosu sam prekjučer o tome razgovarao i s predsjednikom Srbije Vučićem. Za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja, kao i operacija Bljesak, dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja, hrvatskih policajaca, za zaštitu i reintegraciju hrvatskoga teritorija. Nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovijedi, osobito Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koje bi na bilo koji način bile usmjerene protiv civilnih ciljeva”, poručio je premijer.

Plenković je podsjetio kako je Vlada Republike Hrvatske takvu situaciju imala prošle godine sa zapovjednicima i hrvatskim generalima vezano za operaciju Bljesak. Najavio je kako će Vlada iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način “uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska”.

“Smatramo kako nije dobro za odnose normalizacije, za proces pomirenja, činjenica da Srbija u svom zakonu ima jednu, mogu slobodno reći, kvazi-univerzalnu jurisdikciju, to jest proširenu nadležnost na države na prostoru bivše SFRJ. Ovakvim potezima radi korak unazad, a ne korake unaprijed u izgradnji povjerenja i pomirbe”, izjavio je hrvatski premijer.

Plenković je zahvalio predstavnicima srpske nacionalne manjine koji su dio parlamentarne većine, a koji su sudjelovali na sastanku s pilotima.

“Dajemo odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, suživotu, rješavanju niza otvorenih pitanja, integraciji i srpske manjine i kvalitetnom suživotu, ne samo srpske manjine s Hrvatima u Hrvatskoj, nego i svih drugih nacionalnih manjina i u toj ćemo politici ustrajati, istodobno brinuti naravno i o položaju Hrvata u Srbiji”, naglasio je Plenković i dodao:

“Vjerujem da ovakav potez, toliko godina nakon Oluje, nikako ne pridonosi boljitku naših odnosa, nego naprotiv, stvara atmosferu koja je polarizirana, ali koju ćemo mi kao odgovorna Vlada znati riješiti, kao što smo rješavali brojne poteškoće ovoga tipa i nastaviti našu konzistentnu, čvrstu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja istine i procesuiranja ratnih zločina.”

Hrvatska država, institucije, a osobito Vlada, će znati iskoristiti mehanizme koji su im na raspolaganju, zaključio je premijer.

Prema navodima medija, četvorica hrvatskih pilota mogli bi dobiti optužnice iz Srbije zbog zrakoplovnog raketiranja kolone srpskih izbjeglica s područja takozvane Srpske autonomne oblasti Krajina u vrijeme operacije Oluja, nekoliko kilometara u teritoriju Bosne i Hercegovine, pri čemu je, navodno, ubijeno devet osoba, od toga četvero djece, a pedesetak ih je ranjeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...