"U NAJBRŽEM MOGUĆEM ROKU": Budžet za 2022. godinu upućen Vijeću ministara BiH

Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu upućen je danas iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

  • Vijesti

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu upućen je danas iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Nakon što je jučer Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022-2024. godina stvoreni su uvjeti za usvajanje Nacrta Zakona o Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022.godinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem proračunu.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022-2024. godina usvojen je 30. 3. 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva financiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo financija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se dalje bez poteškoća nastavi dalja procedura usvajanja proračuna“, rekao je ministar Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora BiH je tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagatelju – Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...