EROL AVDOVIĆ ŽESTOKO ISKRITIKOVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU: "Mreža podrške Čoviću je rasprostranjena od Washingtona, preko Brisela i Berlina, do Zagreba i Sarajeva"

Avdović tvrdi kako je uzalud potrošena godina dana oko reformi izbornog zakona tokom koje su kao na traci paradirali predstavnici Bidenove administracije, Palmer i Escobar prije drugih.

  • Politika

  • 28. Maj 2022  

  • 3

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, osvrnuo se na trenutno stanje u BiH u vezi izbora i blokade finansiranja, otvoreno kritikujući predstavnike međunarodne zajednice rekavši kako je jedno deklarativna kritika na račun Čovića zbog svih "marifetluka, a drugo je stvarna reakcija, koje nema.

- A tu je i ona kapilarna potpora Čovićevom konceptu "legitimiteta" kao načinu da se odbrane vlastite lukrativne pozicije. Ta mreža podrške Čoviću je rasprostranjena od Washingtona, preko Brisela i Berlina, do Zagreba i Sarajeva. Svako ima svoj konto i "profesionalni" interes pa dozira kritike i kalibrira podršku do mjere do koje im to odgovara. Jedna prljava i iscrpljujuća igra koja traje godinama, naveo je on u svojoj objavi na Facebook profilu.

Avdović tvrdi kako je uzalud potrošena godina dana oko reformi izbornog zakona tokom koje su kao na traci paradirali predstavnici Bidenove administracije, Palmer i Escobar prije drugih.

- Ne zaboravimo ne tako davno iz Washingtona je stigla vijest kako je Bidenova administracija sklona podržati HDZ BiH oko izbornog zakona?! Nasreću nije bilo tako. Jer dogodio se i Zoran Milanović u međuvremnu pa su Amerikanci uvidjeli odakle pušu istinski antiamerički sentimenti. Riječi su važne. A dijela još više, dodaje Avdović.

Avdović u svojoj objavi na Facebooku pita ko to svoju legitimnost i nacionalni pravopis pretvara u oružje za interesnu marginalizaciju onih koji bi im mogli biti konkurencija?

- Puna im usta demokratije, tržišta, ljudskih prava a ovamo bi s običnom gramatikom istisnuli sve koji smetaju. Puno je primjera na sve strane, za sataviti dobar katalog o diskriminaciji i kultiviziranju međusobnog neprovjerenja; umjesto da je obrnuto. Obespravljenost, je li?

Na kraju dodaje kako se u BiH i povrh svega gotovo rasistički propituje prirodno stanje, koje je rezultat prirodnih davanja, a ne "demografski oportunizam".

- Tako je to početkom godine, nažalost okarekterisano u antibosanskim lobističkim krugovima u Washingtonu. A to je - naprosto tako, kao i svugdje u svijetu. No i dalje se insistira na političkoj vladavini manjine nad većinom? U Bosni i Hercegovini. Eureka: zato je izlaz u građanskom konceptu istih prava za sve ljude u BiH. Kao što je presudio Sud za ljudska prava u Strazburu poimenično. I točka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...