PROFESOR IVO KOMŠIĆ: "25. februara bio je ozbiljno ugrožen mir u BiH, Dodik je već tada digao svu svoju policiju koju je imao"

"Milorad Dodik najavio je da će ograditi entitet Republika Srpska, ali mediji na to nisu reagovali", kaže Komšić.

  • Politika

  • 28. Maj 2022  29. Maj 2022

  • 10

Dvadeset petog februara Bosna i Hercegovina je bila najviše ugrožena u proteklih trideset godina i prijetio joj je ratni sukob, ocjenio profesor i ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, prof. dr Ivo Komšić. Ta opasnost, kako tvrdi, trajala je do 1. marta, i bila je neposredna i na pragu.

“Dodik je već tada digao svu svoju policiju koju je imao tamo. Stavio na najviši rang, podigao rezervnu policiju. Podigao je čak zaštitarske firme, on ih ima jako puno. Svi su naoružani sa dugim cijevima. Lovačka udruženja, pa on ima 18.000 ljudi, a oni svi imaju karabine, snajpere i tako dalje. Sve je to bilo mobilizirano i ja sam dobio informacije naknadno, ne tada kada sam rekao”, kazao je Komšić u emisiji “Hej Sloveni” Gradske RTV.

Istovremeno je, kaže Komšić, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podigao borbenu gotovost svoje vojske na najviši nivo.

“Podigao je rezervni sastav vojske, redovni sastav policije i rezervni sastav policije. On je pod tim naznakama. Ja sam to procjenjivao ja nisam imao informaciju. On je samo trebao sa druge strane preko Drine, nemamo granicu na Drini može preći kad god hoće trebao je doći na granicu dva kilometra od Stolca prema Trebinju tu je entitetska granica, stat ovdje u Sarajevu na Vracama i zapravo ograditi granicu entiteta Republika Srpska. Dodik je najavio to, ali naši mediji ja ne znam čime se bave, kako oni analiziraju izjave ljudi ovdje koji imaju uticaja na našu politiku”, objašnjava Komšić.

Kako tvrdi, srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će ograditi entitet Republika Srpska, ali mediji na to nisu reagovali.

“On je iz predsjedništva doslovice rekao da je pao Ustav, pala je država BIH, i to je bio plan koji je trebao da proglasi nezavisnu Republiku Srpsku. Trebao je Vučić da je prizna, da Srbija to prizna. Petrušev je bio najavljen da dođe u Beograd u sklopu tog priznanja od strane ruske federacije, i da stvar bude gotova”, istakao je Komšić.

Na pitanje autora emisije Senada Pećanina da li je Dodikov cilj stvaranje Republike Srpske, kao neke vrste sjevernog Kipra, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak kaže da iako to zvuči dramatično na prostoru Bosne i Hercegovine odigravaju se procesi čiji je konačan destrukcija države.

“Znate upravo taj pokušaj kiprizacije u BIH zapravo traje, mi možemo kazati da u ovih dvadeset sedam godina od mirovnog ugovora do danas taj proces traje, zato što je tumačenje mirovnog sporazuma okrenuto”, kazao je Ćurak.

Mirovni sporazum umjesto da bude sila integracije postao je sila dezintegracija, a međunarodni faktori nisu učinili ništa da to zaustave, zaključuje Ćurak.

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...