KOMŠIĆ NA METI GRLIĆ RADMANA: "Željko je uzurpirao mjesto 'hrvatskog člana Predsjedništva BiH', još ima šanse da se izbjegne kriza najesen"

"Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda", kaže Grlić-Radman govoreći o Komšiću

  • Regija

  • 28. Maj 2022  29. Maj 2022

  • 8

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački dužnosnici uz posredovanje EU mogli postići dogovor o načinu biranja delegata za Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se "izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen".

"Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu", rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvom dijelu juna održati novi susret bosanskohercegovačkih političara u Bruxellesu gdje će se pokušati dogovoriti mapa puta o provođenju četiri politička prijepora, prenosi Index.hr.

Hrvatski šef diplomatije naveo je kako su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima "preglasavali tri i pol puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma".

"To nije u duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH", istaknuo je.

Za Željka Komšića je rekao da je "uzurpirao mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva."

"Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava", rekao je Grlić Radman.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je član HDZ-a BiH, odbacio je kritike na račun dužnosnika te stranke koji su se posljednjih dana našli na meti izaslanstva EU i američke ambasade u Sarajevu zbog inzistiranja da se finansiranje izbora osigura kroz budžet BiH, a ne uz posebnu odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...