VLADIMIR ŠEKS, BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA: "Optužnice koje stižu iz Beograda su isto kao da je Njemačka pokrenula postupak protiv..."

"Hrvatska će naći načina da zaštiti svoje građane od tog neosnovanog progona", ustvrdio je. 

  • Regija

  • 29. Maj 2022  29. Maj 2022

  • 2

Hrvatska ne bi uopće trebala "uzeti u ruke" srbijanske optužnice protiv hrvatskih pilota, rekao je jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks uoči konferencije povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH. 

Šeks je rekao kako je Hrvatska 2011. godine donijela zakon o štetnosti srbijanskog zakona kojim se Beograd proglasio "mini Haagom" i odlučio da ima jurisdikciju za sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

"S obzirom na taj zakon o štetnosti, hrvatsko pravosuđe i diplomacija ne bi uopće trebale uzeti u ruke te optužnice nego bi ih trebala jednostavno odbiti", smatra Šeks. 

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u operaciji Oluja 1995. godine. Tužitelji ih terete da su 7. i 8. augusta 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog.

"Hrvatska će naći načina da zaštiti svoje građane"

"Hrvatska će naći načina da zaštiti svoje građane od tog neosnovanog progona", ustvrdio je. 

Šeks je istaknuo kako je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Jugoslavenske narodne armije i Srbije te da su stoga optužnice koje stižu iz Beograda "kao da je Njemačka pokrenula postupak i sudila engleskim i američkim političarima zbog bombardiranja Dresdena" u Drugom svjetskom ratu. 

Ključnim za priznanje Hrvatske Šeks smatra pobjedu u Domovinskom ratu. "Da smo izgubili, ne bi bili priznati. Ono što je ostvareno na bojnom polju to je bilo priznato i na onom diplomatskom", rekao je. 

O prvotnom protivljenju međunarodne zajednice hrvatskoj neovisnosti Šeks je kazao kako je postojao strah od raspada Jugoslavije jer se zapad bojao i raspada Sovjetskog Saveza i "svih mogućih posljedica raspada tadašnjeg međunarodnog poretka".

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...