JEDINSTVEN DOGAĐAJ U NAŠEM GRADU: Uskoro počinje sedmi History Fest koji će u Sarajevu okupiti brojne bosanskohercegovačke, regionalne i evropske naučnike

Kao i prethodnih godina, u glavnom gradu BiH festival će okupiti brojne bosanskohercegovačke, regionalne i evropske historičare, ali i istraživače iz drugih srodnih naučnih oblasti.

  • Kultura

  • 29. Maj 2022  29. Maj 2022

  • 1

Od 7. juna do 12. juna ove godine u Sarajevu će biti održan sedmi History Fest u organizaciji Udruženja za modernu historiju.

Osnovna tema ovogodišnjeg History Festa bit će "RAT, CIVILI, MIGRACIJE: Bosna i Hercegovina i jugoistočna Evropa 1942. i 1992. godine".

Kao i prethodnih godina, u glavnom gradu BiH festival će okupiti brojne bosanskohercegovačke, regionalne i evropske historičare, ali i istraživače iz drugih srodnih naučnih oblasti.

Kako su saopštili organizatori, u okviru History Festa 2022. cilj je kroz razne diskusije, okrugle stolove i predavanja ukazati na dimenziju ratnih razaranja koja su zahvatilai BiH i region tokom Drugog svjetskog rata i ratova na tlu bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine. 

Također, cilj je dati odgovor na pitanja koliko su migracije civilnog stanovništva uticale na razumijevanje jugoslavenskih ratova i kakve je to posljedice ostavilo na Evropu, ali i na čitav svijet.

Na History Festu 2022. pažnja će biti posvećena civilnim žrtvama u Bosni i Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata, a kao poseban slučaj izdvajaju se stradanja civila na Kozari 1942., te različite interpretacije koje su se u vezi s tim nudile u vrijeme socijalističke Jugoslavije, ali i u postjugoslavenskom razdoblju. U tom okviru, govorit će se i o stradanjima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Na ovogodišnjem festivalu organizirat će se i posebna ljetnu škola sa doktorskom radionicom „Reprezentacije nasilja u jugoistočnoj Evropi 20. stoljeća“ koja će okupiti studente i doktorante iz postjugoslavenskih zemalja koji imaju priliku prezentirati svoje eseje, ali i slušati predavanja koja im mogu pomoći u njihovom naučnom sazrijevanju.

Ovogodišnji History fest bit će obogaćen predstavljanjima novih knjiga izdavača iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a sastavni dio festivala su izložbe, kao i prikazivanje dokumentarnih filmova sa povijesnom tematikom. Ove godine bit će otvorene izložbe o partizanskim bolnicama u Drugom svjetskom ratu, uspostavljanju granica Jugoslavije i Italije po Rapalskom ugovoru, te će se javnosti pokazati idejna rješenja pristigla na konkurs za podizanje spomenika ubijenim Sarajlijama na lokalitetu Kazani, a biće predstavljen i film "Zalazak stoljeća − Testament L. Z." autora Lordana Zafranovića.

Osim navedenog, University Press će tokom History Festa organizirati sajam historiografskih knjiga koje će se moći kupiti uz prigodne popuste. 

Cjelokupan program ovogodišnjeg History Festa možete pogledati na OVOM LINKU!

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...