PREMIJER KOSOVA ALBIN KURTI: "Pripremamo se za aplikaciju za članstvo u NATO i EU"

"Kosovo je postalo svjetionik demokratije u regionu", tvrdi Kurti.

  • Regija

  • 29. Maj 2022  29. Maj 2022

  • 1

Premijer Republke Kosovo i lider vladajućeg "Samoopredjeljenja" Albin Kurti najavio je danas da se vlasti u Prištini pripremaju za prijavu u članstvo u NATO-u i Evropskoj Uniji.

Aljbin Kurti obratio se na skupu Stalnog savjeta vladajućeg pokreta "Samoopredjeljenje" u Prištini.

"Podnijeli smo zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope. Naše članstvo u Vijećzu Evrope je dodatna vrijednost za savjet i prilika za Kosovo da ostvari dalji napredak u oblasti pravosuđa. Vršimo pripreme za podnošenje zahtjeva za članstvo u Partnerstvu za mir u okviru NATO-a, a prijavit ćemo se i za članstvo u EU", najavio je Kurti, prenosi RTS.

Naveo je da je minula godina njegove vlade bila prilično izazovna, pominjući pandemiju, energetsku krizu, rat u Ukrajini i mnoga druga pitanja.

Kurti je dodao, prenijeli su mediji na albanskom, da su tokom ove godine, pored izazova, napredovali u nekoliko oblasti.

"Obilježili smo ekonomski rast, preduzeli smo važne korake u jačanju pravosudnog sistema, borili smo se protiv kriminala i korupcije, imali smo napredne saveze i ojačali odnose sa prijateljskim državama. Kosovo je postalo svetionik demokratije u regionu", tvrdi Kurti.

Osvrćući se na posjetu SAD, Kurti je rekao da se sastao sa sedam senatora i 12 kongresmena i sedam visokih zvaničnika američke vlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...