BEOGRADSKI ADVOKAT ALEKSANDAR OLENIK: "Ispituju se dokazi o osmoro djece, navodnih žrtava pedofilije u SPC"

Crnogorsko tužilaštvo ispituje dokaze o osmoro djece, navodnih žrtava pedofilije sveštenika SPC.

  • Regija

  • 29. Maj 2022  30. Maj 2022

  • 1

Pravni zastupnik bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve (SPC) Bojana Jovanovića, beogradski advokat Aleksandar Olenik rekao je danas da crnogorsko tužilaštvo ispituje dokaze o osmoro djece, navodnih žrtava pedofilije sveštenika SPC.

Olenik je podgoričkoj "Pobjedi" kazao da je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) i mitropolita Joanikija, koji je ranije proveo istragu unutar crkve i po njegovim riječima, zatvorio je stavom da "nema osnova za kažnjavanje sveštenika za pedofiliju".

Beogradski advokat je saopćio da je mitropolit Joanikije, u okviru crkvene istrage, saslušao "najmanje 40 sveštenika", te da su oni nakon saslušanja prebačeni u službu iz Srbije u Crnu Goru.

Olenik brani bivšeg đakona SPC Jovanovića, svjedoka u procesu uviđaja protiv mitropolije i mitropolita Joanikija, a koji će 4. jula svjedočiti u postupku koji zbog navodnih zataškavanja slučajeva pedofilije, vodi Više državno tužilaštvo u Podgorici.

To tužilaštvo je ranije pokrenulo izviđaj po krivičnoj prijavi nevladine organizacije Montenegro International.

Jovanović je autor knjige "Ispovijest kako smo ubili Boga", u kojoj iznosi navode o pedofiliji unutar crkve, otptužuje mitropolita Joanikija da je zataškao takve slučajeve u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i navodi da je to učinio uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

Jovanovićev pravni zastupnik, advokat Olenik, je podsjetio da je SPC prošle godine pokrenula istragu povodom navoda o pedofiliji unutar crkve, da je Joanikije saslušao "najmanje" 40 sveštenika, da "navodno posjeduje i filmove istih lica koja su sebe snimala prilikom seksualnih radnji nad maloljetnom djecom", ali da je "zaključio da nema osnova za kažnjavanje sveštenika za pedofiliju".

Po Olenikovom riječima, njegov klijent, bivši đakon Jovanović, raspolaže konkretnim dokazima za period od 1978. do 2015.

"Tužilaštvo raspolaže dokazima, ima osumnjičene sveštenike na teritoriji Crne Gore, pa je ovo prilika da dokažu imaju li snage da se uhvate u koštac sa pedofilima unutar SPC", ocijenio je beogradski advokat.

Više državno tužilaštvo ranije je potvrdilo da je pokrenulo  uviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropilita Joanikija i da je u toku provjera osnovanosti podnešene krivične prijave. Nakon uviđaja, tužilac odlučujuje da li će otvoriti ili odbaciti prijavu, pojašnjeno je iz Tužilaštva.

U reagovanju povodom pokretanja postupka, MPC je ranije ocijenila da je "u pitanju još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori izazove stara atmosfera demonizacije i diskriminacije SPC i njenih vjernika".

MPC podsjeća da je Jovanovićevu knjigu izdala nevladina organizacija Montenegro International, koja je zvanično podnijela krivičnu prijavu protiv mitropolije i mitrololita Joanikija.

Jovanović, bivši đakon i svjedok u postupku je ranije kazao da će se odazvati pozivu crnogorskog tužilaštva i 4. jula svjedočiti povodom navoda o pedofiliji i njenom zataškivanju unutar SPC.

Jovanović će prvi iskaz dati pred tužiocima u Beogradu, jer je tako ranije dogovoreno s pravosudnim organima Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...