STRAH I TREPET ZA SVAKU VOJSKU: Turska lansirala novi dron velikog dometa, nevjerovatne brzine i strahovite razorne moći (VIDEO)

Dva drona Akinci HALE izložena su na vojno-tehnološkom sajmu TEKNOFEST u Azerbajdžanu i stigla su tamo, ni manje ni više, nego leteći 2.000 kilometara.  

  • HiTec

  • 30. Maj 2022  31. Maj 2022

  • 3

Turska kompanija Baykar sa svojim novim dronom Bayraktar Akinci HALE (High-Altitude Long-Endurance), koji je razvijen na nacionalnoj razini i implementiran pod vodstvom predsjedništva odbrambene industrije, postigla je novi uspjeh, prenosi turski The Daily Sabah

Dva drona Akinci HALE izložena su na vojno-tehnološkom sajmu TEKNOFEST u Azerbajdžanu i stigla su tamo, ni manje ni više, nego leteći 2.000 kilometara.  

Tako je po prvi put u povijesti turskog zrakoplovstva nacionalno razvijeni dron prošao tako velik domet leta. Bayraktar Akinci HALE, koji je nedavno proveo uspješan test gađanja s kompletom za navođenje Teber-82, također drži visinski rekord leta u povijesti turskog nacionalnog zrakoplovstva za dronove. Na probnim letovima Akinci HALE popeo se na visinu od 12 240 metara. 

Akinci (turski tip lake konjice u vrijeme Osmanlija) je nova generacija napadačke bespilotne letjelice, a glavna svrha drona je provođenje operativnog i strateškog zračnog izviđanja, kao i zračnih napada na neprijateljske ciljeve. Raspon krila je 20 metara, a dužina trupa 12,3 metra. Maksimalna uzletna težina drona je 5.500 kg. Opremljen je nadzornim sistemima: od termovizira i snažnih kamera, radara s aktivnom faznom antenom i raznim senzorima.  

Dron može ostati u zraku do 24 sata. Brzina leta drona je 463 km/h, a nosivost 1350 kg. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...