VOJNI ANALITIČAR O NAFTNOM EMBARGU RUSIJI: "Ako se neće spojiti s plinskim..."

Dodao je da je ukrajinskim oružanim snagama nedostajao veliki PZO sistem.

  • Svijet

  • 01. Jun. 2022  02. Jun. 2022

  • 2

"Ruska vojska nije podcijenjena, već je precijenjena. Problem kalkulacija je vječan. Vrlo je važno koga imate s druge strane, imate li racionalnu ili iracionalnu osobu s druge strane. Dosad se pokazalo da imate problem s iracionalnom, govorim o Vladimiru Putinu", rekao je vojni analitičar Ivica Mandić za Dnevnik Nove TV.

"Predviđanja, u smislu vremenskog perioda, više nisu u domeni ikakve predikcije, nego staklene kugle. Bolje se maknuti od toga", smatra Mandić.

Dodao je da je ukrajinskim oružanim snagama nedostajao veliki PZO sistem.

"Posebno mislim na ruski radarski PZO sistem, da biste mogli neometano koristiti bespilotne letjelice. Jednako je važna isporuka PZO sistema iz Njemačke", rekao je Mandić.

Osvrnuo se na rusko isprobavanje nuklearnog oružja. Rusi, prema Mandiću, "samo pokazuju mišiće, ali je neprimjenjivo za Ukrajinu".

Naftni embargo će jako naštetititi ruskoj ekonomiji, smatra Mandić. "Ako se embargo neće spojiti s plinskim, neće dati rezultate. Ne vidim što bi nešto drastično dalo rezultata od naftnog i plinskog embarga. Pad ruske ekonomije bi bio jako ubrzan", dodaje.

Komentirao je ruske prijetnje oko hrane i žitarica.

"Nadzor pomorskih komunikacija u Crnom moru nadzire Ruska Federacija. Jedan od instrumenata da se to razbije jest isporuka raketa Harpon, drugi dio su pregovori preko Turske da se oslobodi 22 miiona tona pšenice i da se izveze iz Odese. Oba alata su pripravna", zaključio je Mandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...