PROFESOR DANIEL SERWER DEKONSTRUISAO LEGITIMNO PREDSTAVLJANJE: "Smiješno je da samo Hrvat ogrnut šahovnicom može u Predsjedništvo BiH"

Serwer u intervjuu za N1 poručuje kako za propast reforme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini krivi ne jednu ili drugu, nego sve strane koje učestvuju u njoj, i Izetbegovića i Čovića i međunarodnu zajednicu.

  • Mini market

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 2

Profesor vosingtonskog Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer je otkrio šta misli o ideji "legitimnog predstavljanja", o tome ko je kriv za propast reforme izbornog zakona te o tome šta je devedestih poručio hrvatskim predstavnicima u Bosni i Hercegovini.

Serwer u intervjuu za N1 poručuje kako za propast reforme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini krivi ne jednu ili drugu, nego sve strane koje učestvuju u njoj, i Izetbegovića i Čovića i međunarodnu zajednicu.

“Ja krivim sve njih. Mislim da je ova ideja od početka osuđena na propast. Činjenica je da je potrebno popraviti Ustav, a ne Izborni zakon. Stvaranje trećeg entiteta bio bi samo ogroman korak unazad. Pravi smjer za politiku i za ustav u BiH je ka jednoj osobi, jednom glasu, ne u krivom, nego u pravom smjeru”, kaže Serwer.

Na pitanje šta misli o konstantnim zahtjevima za legitimnim predstavljanjem u BiH, Serwer ističe kako je davno dok je bio specijalni izaslanik za Federaciju objasnio Hrvatima u BiH koja bi bila najbolja strategija za njihov napredak u BiH. A, o samom zahtjevu ima jednostavnu poruku.

“Smiješna je ta ideja da samo Hrvat koji se svako jutro ogrne u šahovnicu, zaslužuje biti u Predsjedništvu”, izričit je Serwer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...