SARAJEVO OZVANIČILO SARADNJU S KATALONIJOM: Zajednički cilj kandidatura za Zimske olimpijske igre 2030.

Prvo je olimpijska kandidatura Barcelone u koju bi bilo uključeno i Sarajevo, posebno kada se radi o bob-stazi i takmičenjima koja bi se tamo održavala.

  • Vijesti

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 0

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica vanjskih poslova i otvorene uprave Vlade Katalonije Victòria Alsina i Burgués potpisali su danas Program rada Vlade KS i  Vlade Katalonije, a koji predviđa nastavak intenzivnije saradnje u različitim oblastima. Među njima je i moguća zajednička kandidatura za Zimske olimpijske igre 2030. godine koja bi, po riječima premijera Forte, ponovo vratila Sarajevo na olimpijsku mapu svijeta.

“Čast mi je da možemo ponovo oživjeti Sporazum o saradnji koji je još 2008. godine potpisan između Kantona Sarajevo i Katalonije. Kako se u proteklom periodu nije puno toga dešavalo, Vlada KS  je odlučila da intenziviramo aktivnosti na dva polja. Prvo je olimpijska kandidatura Barcelone u koju bi bilo uključeno i Sarajevo, posebno kada se radi o bob-stazi i takmičenjima koja bi se tamo održavala. Potencijal za ovu kandidaturu je veliki, a ukoliko se dogodi, 2030. godine sportisti bi iz cijelog svijeta došli na Olimpijadu u Sarajevo. To bi doprinijelo vraćanju Sarajeva na olimpijsku mapu svijeta”, istakao je premijer Forto.

Naveo je da Program rada i buduće saradnje obuhvata oblasti kulture, socijalnih pitanja, zdravstva i sporta generalno.

“Postoji veliki broj programa koje možemo otvoriti. Suštinski, ovo je akcioni plan za naredne dvije godine, u skladu sa Sporazumom potpisanim 2008. kada smo se pobratimili sa Katalonijom. Sretan sam da ćemo intenzivirati saradnju, uspomene na pomoć koju je Barcelona pružila Sarajevu u našim najtežim trenucima još uvijek su žive i to je osnova za našu buduću saradnju, da nas više ne veže ono što se dešavalo u ratu, već sve ono što ćemo uraditi u narednih deset godina”, izjavio je premijer Forto.

Ministrica Alsina i Burgués izrazila je zadovoljstvo saradnjom, naglasivši da je ovo godina u kojoj se obilježavaju brojni bitni događaji među kojima 30. godišnjica od opsade Sarajeva, ali i prijateljstva Katalonije i Sarajeva.

“Naše prijateljstvo je veoma dobro poznato među stanovnicima naših regija. Katalonija se živo sjeća užasa rata ovdje i solidarnosti sa civilima Sarajeva. Sjećamo se i katalonskog novinara Jordija Pujola Puentea koji je bio prvi strani novinar ubijen u tom periodu ovdje.  Katalonija i Sarajevo su bile ujedinjene u prošlosti, a bit će i u budućnosti, posebno kada je riječ o olimpijskim igrama. Sarajevo doživljavamo kao zaista živ grad u historijskom, kulturološkom i političkom smislu i smatramo ga velikom prijestolnicom Evrope”, istakla je ministrica.

U svom obraćanju je navela da Katalonija djeluje i na regionalnom nivou, te da ima predstavništva u 63 međunarodne mreže.

“Fokusirani smo na mediteransku i evropsku perspektivu, kada je u pitanju saradnja, kao i partnerstva između privatnog i javnog sektora, te jačanje bilateralnih odnosa sa regionalnim institucijama sa kojima imamo zajednička interesovanja”, dodala je.

Danas potpisani Program rada sa Vladom KS, kako je istakla, je korak dalje u saradnji.

“Jedan od fokusa rada je izrada boljih javnih politika i razvoj dobrih iskustava. Imamo priliku za saradnju u različitim oblastima, a  izdvojila bih istraživanja u zdravstvu, te jačanje kulturne saradnje, posebno naših pozorišta i muzeja historije, kao i u organizaciju različitih izložbi. Saradnja u oblasti sporta je također planirana. Nastavit ćemo da radimo na olimpijskim projektima i drugim vidovima saradnje u sportu, a prije svega promociji profesionalizacije ženskog fudbala. 'Brže, više, jače i zajedno' su riječi kojima bih opisala suštinu naše buduće saradnje”, zaključila je ministrica Alsina i Burgués.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...