DOKAD ĆEMO SE BRUKATI: EU traži od BiH usvajanje budžeta i omogućavanje održavanja izbora

- Također, pozivamo na brzu odluku koja će osigurati finansiranje Centralne izborne komisije (CIK) BiH i trenutna blokada mora hitno da se okonča - poručio je Stano.

  • Vijesti

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 2

Evropska Unija pozvala je nadležne institucije u BiH da naredne sedmice usvoje nacrt budžeta institucija BiH, kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora.

Portparol EU Peter Stano smatra da je održavanje izbora u BiH od suštinske važnosti, pozivajući Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo finansija, da na sjednici u ponedjeljak usvoje nacrt budžeta za ovu godinu.


- Također, pozivamo na brzu odluku koja će osigurati finansiranje Centralne izborne komisije (CIK) BiH i trenutna blokada mora hitno da se okonča - poručio je Stano.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar ove godine. CIK BiH uputila je novi apel Vijeću ministara BiH da izdvoji novac za njihovo održavanje.

"CIK upućuje još jedan apel i poziv Vijeću ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora", saopštio je jučer CIK.

Upozoravaju, ukoliko bi se čekalo usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, da bi održavanje izbora bilo ozbiljno ugroženo.

CIK BiH prošle je sedmice saopštio da u nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za održavanje Opštih izbora.

CIK je zatražio 15,65 miliona maraka, a u nacrtu budžeta za 2022. godinu koji je upućen Vijeću ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka.

Iz CIK su ranije upozoravali da je 2. juni krajnji rok za izdvajanje novca za izbore, te da će u suprotnom njihovo održavanje biti najozbiljnije ugroženo.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.

Evropska Unija je ranije pozvala vlasti BiH da osiguraju sredstva za organizovanje izbora.

Na izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanike u parlamentima entiteta RS i FBiH, kao i u deset kantona u FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...