NOVI NON-PAPER U EVROPSKOM PARLAMENTU: Austrija poziva na "postepenu integraciju" Zapadnog Balkana u EU

Austrija je zemljama članicama Evropske unije (EU) proslijedila tzv. non-paper, u kojem se zalaže za novi pristup prema zemljama Zapadnog Balkana kako bi se omogućila “postepena integracija”.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 1

Austrija je zemljama članicama Evropske unije (EU) proslijedila tzv. non-paper, u kojem se zalaže za novi pristup prema zemljama Zapadnog Balkana kako bi se omogućila “postepena integracija”.

Radio Slobodna Evropa je imao uvid u ovaj dokument koji su države članice dobile krajem maja.

Kako stoji u dokumentu, Austrija smatra da bi kriza nastala zbog ruske agresije na Ukrajinu mogla imati kolateralni efekt na stabilnost Zapadnog Balkana. Kao posljedica toga, smatra Austrija, sukob bi se preselio sa granica EU u samu njenu sredinu.

Moramo razmišljati preko postojećih instrumenata proširenja i susjedstva i koristiti neiskorišteni potencijal. Na putu ka punopravnom članstvu, trebalo bi da stvorimo mogućnosti da ove zemlje postepeno integrišemo u oblasti politike koje su za njih od posebne koristi”, smatra Austrija.

U non-paperu se navodi da puna primjena trenutne metodologije predstavlja jedan aspekt, međutim da ovaj instrument ne daje zadovoljavajuće i neophodne odgovore na trenutnu situaciju.

Zvanični Beč je mišljenja da EU mora pronaći načine da proces pristupanja učini opipljivijim te da se napredak u reformama direktno poveže sa konkretne koristi za kandidate i njihove građane.

“Sadašnje procedure proširenja nisu dale značajne rezultate posljednjih godina. One su prije svega dovele do frustracije i otuđenja između regiona i EU. Moramo da prevaziđemo trenutni ćorsokak gledajući na sve opcije sa otvorenim umom”, podvlači se u austrijskom non-paperu.

Još se pojašnjava da Austrija predlaže da kao prvi korak, partneri iz Zapadnog Balkana budu pozvani redovno na neformalne sastanke Vijeća EU, na kojima se raspravlja o oblastima od zajedničkog interesa.

Također se smatra da se samiti EU-Zapadni Balkan trebaju održavati svake godine, a da što je prije moguće odobri status posmatrača za zemlje regiona u drugim institucijama EU.

Između ostalog u dokumentu se spominje da se zemljama regiona ponudi progresivna intergacija u zajedničkom tržištu, inkluzija u trgovinskim i poreskim politikama, učešće u klimatskim i energetskim politikama ili učešće u agencijama EU.

Također, država Austrija smatra da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale imati pristup EU fondovima jer bi to poslužilo kao veliki podsticaj za unapređenje reformi i usklađivanje pravnom stečevinom EU.

Inače, non-paper je neformalni dokument, koji se iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno u Vijeću ministara, kako bi se postigao dogovor među državama članicama EU o nekom spornom proceduralnom ili političkom pitanju.

Od početka rata u Ukrajini, EU je pojačala aktivnosti sa Zapadnim Balkanom s ciljem sprečavanja mogućih negativnih efekata ove krize na region, koji se smatra dobrim tlom za ruske aktivnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...