"NE ŽELIMO IZ OVAKVE PRIVREDE UZIMATI NOVAC": Fadil Novalić objasnio kako je moguće povećati plaće bez opterećenja za privrednike

Jedinstven je stav nadležnih da se status radnika, posebno sa najnižom plaćom, treba poboljšati.

  • Ekonomija

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 0

Od početka ove godine radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine minimalna plata povećana je za 136 KM i sada iznosi 543 konvertibilne marke.

Jedinstven je stav nadležnih da se status radnika, posebno sa najnižom platom, treba poboljšati.

Šest mjeseci kasnije globalne promjene učinile su da je situacija danas znatno drugačija, cijene zbog inflacije konstantno rastu a plate još uvijek “miruju”.

Pregovara se o novom povećanju plata sa sadašnjih 543 KM na 722 KM, kočnica za ovu odluku je Zakon o minimalnoj plati kojeg poslodavci i sindikati smatraju neutemeljenim i neustavnim.

Međutim, iz Ministarstva finansija su jasno kazali kako se Zakon o minimalnoj plati mora uskladiti sa setom fiskalnih zakona.

Jasan stav

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je pokazao odlučnost i jasan stav da plata mora da raste.

Novalić  smatra da bi povećanjem minimalne plate korist imala država jer bi prihodovali novih 200-300 miliona maraka od privrede što im, jasno je kazao, nije cilj.

Plata minimalna mora da raste, bilo kroz Zakon, bilo kroz Uredbu, kakogod to riješili i tu imam konsenzus i mi (op.a. Vlada FBiH) i sindikat i parlament i poslodavci. Ali kako? Ako bi porasla ovako, pri ovim obavezama da poraste na 750, mi bismo kao Vlada FBiH dobili 200-300 miliona maraka novih iz privrede, a nije nam cilj, naprotiv, treba iz privrede uzeti manje nego što sada uzimamo kako bi se povećale plate, znači nema problema oko povećanja minimalne plate, nikakvih, pojašnjava Novalić.

Saglasnost Vlade FBiH

Ukoliko bi se povećala minimalna plata povećale bi se obaveze prema državi, što privredi u ovom trenutku nije u korist a Vlada je saglasna da to ne čini.

Vlada FBiH je predvidjela zakon prema kojem će smanjiti obaveze prema državi da bi privrednici na taj način imali prostora za povećanje plata radnicima.

"Samo je pitanje da to mora ići uz ona dva Zakona u paketu porez doprinosima i dohotku, gdje smo mi predvidjeli smanjiti obaveze, tako da kada plata sa sadašnjim 543 naraste na 720, 750 kako god da se dogovorimo da obaveze prema državi ne budu veće, nego po mogućnosti čak i manje. Jer mi ne želimo iz ovakve privrede uzimati novac, koji možda pripada radnicima", zaključio je Novalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...