SZO: "Do sada potvrđeno 780 slučajeva majmunskih boginja u 27 zemalja"

Svjetska zdravstvena organizacija je početkom nedjelje upozorila na moguće širenje majmunskih boginja na festivalima i drugim velikim okupljanjima planiranim ovog ljeta u Evropi.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 0

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ima podatke o 780 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja i to u 27 zemalja u kojima ova bolest nije endemska, javljeno je danas iz sjedišta SZO u Ženevi.

"Od 13. maja do 2. juna 2022. godine potvrđeno je 780 laboratorijski dokazanih slučajeva majmunskih boginja prijavljenih ili identifikovanih od strane SZO u 27 zemalja članica u kojima ova bolest nije endemska", navodi se u ažuriranom saopćenju SZO-a.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija je početkom nedjelje upozorila na moguće širenje majmunskih boginja na festivalima i drugim velikim okupljanjima planiranim ovog ljeta u Evropi.

"Potencijal za dalje širenje virusa u Europi i drugdje ovog ljeta je visok”, rekao je Hans Henri Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

No, Kluge smatra da festivali i druga događanja planirana u sljedećih nekoliko mjeseci mogu biti prilika i za “podizanje svijesti i jačanje zaštite pojedinaca i zajednice” među mladima koji su seksualno aktivni i globalno mobilni.

Kluge tvrdi da dosadašnja istraživanja sugerišu da epidemija u Evropi traje od sredine aprila. Ovo je brojčano i geografski najveće širenje ovog virusa van zapadne i središnje Afrike, područja u kojem su majmunske boginje endemske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...