POTREBNO POLA MILIONA MARAKA: Građani negoduju zbog mosta, vlast ne reaguje

Mještani novogradskog naselja Kršlje kažu da su ogorčeni na lokalne vlasti koje ni nakon tri mjeseca od pucanja mosta nisu učinile ništa.

  • Društvo

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 0

Na lokalnom putu L-07 Rađenovića most - Mala Novska Rujiška - Gornji Agići u općini Bosanski Novi početkom marta ove godine pod teretom kamiona došlo je do pucanja mosta na rijeci Japri. Saobraćaj je od tada preusmjeren kilometrima dalje na putni pravac L-29 Kršlje – Dedići – Donji Agići.

Mještani naselja Kršlje kažu da su ogorčeni na lokalne vlasti koje ni nakon tri mjeseca od pucanja mosta nisu učinile ništa.

"Mi svi za taj lokalni put izdavajamo putem akciza, dijelom iz goriva, registracijom automobila, traktora… Obaveza je opštine da iz tih poreza vrši redovno održavanje puta a ovo je više nego redovno, hitna sanacija treba. Ne znam zašto se čeka tri mjeseca. Projekat se može napraviti za sedam dana. Tenderska procedura može ići ubrzanom procedurom i da se direktno nađe izvođač jer je putna komunikacija prekinuta. Ljudi ne mogu prolaziti", kaže mještanin Željko Bilić.

Mještani navode da se nemarnost opštinskih vlasti vidi već punih 30 godina od kako most nije saniran i kako kažu zahvalni su što do sada nije bilo ljudskih žrtava.

Takođe, navode kako ispred mosta nije postavljen ni saobraćajni znak na kojem se ograničava prelazak vozila određene težine.

"Gledam da je sve to općine i vlasti. Niko ništa ne poduzima da bi se to napravilo. Snalazimo se preko tuđih livada i kad je kiša ne možemo nikuda. Problem je to", istakao je Mišo Repajić mještanin Kršalja.

Iz općinske uprave Bosanski Novi kažu da je za izgradnju novog mosta na rijeci Japri potrebno skoro pola miliona maraka.

Načelnik ove lokalne zajednice Miroslav Drljača kaže da je projektom predviđena gradnja mosta širine šest i dužine 15 metara te je potrebno uraditi raširenje putnog pravca. Sve oči za potrebnim sredstvima uprte su u rebalans budžeta, Vladu RS-a i donatore…

Reagujući na ovu havariju, opozicija u Bosanskom Novom kaže da je lokalna vlast godinama ignorisala zahtjeve da se ovaj most u potpunosti sanira.

Mladen Šumar,iz općinskog odbora SDS-a Bosanski Novi, kaže da u budžetu opštine nema rezervnih sredstava za sanaciju mosta.

Ističe da osim mosta koji je pukao, na putnom pravcu Kršlje-Mala Novska Rujiška nalazi se još jedan Vojni most kome je odavno istekao rok upotrebe.

Šumar ističe da apele mještana o tome da su mostovi u kritičnom stanju i da im prijeti urušavanje, od nadležnih niko ne čuje sve dok se ne desi neka tragedija, piše BN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...