SONJA BISERKO OTVORENO: “Teško je ući u Vučićeve iracionalnosti”

Ona podsjeća da predsjednik Srbije pominje političko Sarajevo, Albaniju, kompromisno rješenje Kosova i konstatuje „kompromis uvijek začkoljica jer šta za njih znači kompromis“ i podsjeća da Vučić pominje i Sjevernu Makedoniju oko Crkve.

  • Regija

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 1

Predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko ocijenila je da nije slučajno to što predsjednik Srbije nije pomenuo Crnu Goru od svih susjeda tokom inauguralnog govora.

“Mislim da nije slučajno što je zaobišao Crnu Goru, ali vrlo je teško ući u racionalan razlog jer je odnos prema Crnoj Gori sve vrijeme napet – zbog onoga što se tamo dešava ali i onoga što se dešavalo u posljednje tri godine. Ne vidim u ovom momentu šta je razlog nepominjanja Crne Gore jer Vučić prema EU pokušava da pokaže kooperativnost u regionu s obzirom na to da je to jedan od glavnih zahtjeva EU kada je riječ o regionu. Regionalna saradnja je vrlo upitna na svim nivoima”, kazala je predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko za Pobjedu.

Vučić je u svom govoru poimenice pomenuo sve susjede, ali ne i Crnu Goru.

Ignorisanje inicijative ,,Otvoreni Balkan“ od Crne Gore mogao bi biti jedan od razloga zašto predsjednik Srbije u inauguracionom govoru nije pomenuo Crnu Goru, uprkos tome što je poimence navodio sve susjede Srbije i odnose sa njima. Međutim, dominantni crnogorski stav prema ,,Otvorenom Balkanu“ svakako nije glavni razlog ignorisanja ove države od predsjednika Srbije, ali pravi razlog je nepoznat.

Vučić je rekao i da će se svim srcem boriti za ,,Otvoreni Balkan“, ali ni u tom kontekstu nije pomenuo Crnu Goru.

Biserko kaže da je Vučić najavio da hoće da relaksira odnose u regionu posebno prema Zagrebu jer se već deset godina ti odnosi ne odvijaju ni na kakvom značajnijem političkom nivou. Ona podsjeća da predsjednik Srbije pominje političko Sarajevo, Albaniju, kompromisno rješenje Kosova i konstatuje „kompromis uvijek začkoljica jer šta za njih znači kompromis“ i podsjeća da Vučić pominje i Sjevernu Makedoniju oko Crkve.

Na pitanje da li je ,,Otvoreni Balkan“ pravi razlog nepominjanja Crne Gore Biserko kaže: „Ne mogu to da tvrdim, ali mogao bi da bude. Nisam sigurna da "Otvoreni Balkan" ima punu podršku međunarodne zapadne zajednice i oni čekaju da vide šta će tu biti. Crna Gora ima razloga da se opire tome i opiraće se sve dok je ova konstelacija unutar Crne Gore. Da li je to poruka, moguće je ali ne bih špekulisala oko toga jer je ovdje toliko iracionalnosti i teško je bilo šta tvrditi“.

Razlozi nepominjanja Crne Gore su nepoznati i Aleksandru Popovu iz Centra za regionalizam iz Novog Sada.

“Ne znam zašto Vučić nije pomenuo Crnu Goru. Vidimo da je premijer Crne Gore Dritan Abazović pristalica ,,Open Balkana“, ali unutar Crne Gore ne postoji saglasje”, ocjenjuje Popov za Pobjedu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...