GLAS IZUZETNO VAŽAN: Objavljene pojedinosti iz pisma Hitlerovog doktora

Njemački je ljekar nakon rata na pitanje ruskih istražitelja zašto nije ubio Hitlera odgovorio: "Ja sam bio njegov ljekar, a ne njegov ubica."

  • Jeste li znali

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 1

Švicarski potomak njemačkoga ljekara, jednog od njih nekoliko koji su brinuli o zdravlju Adolfa Hitlera, objavio je pojedinosti iz pisama koje otkrivaju kako je otorinolaringolog Carl Otto von Eicken liječio nacističkog diktatora zbog problema s glasom, saopštio je u nedjelju list NZZ am Sonntag.

Novine pišu da je Von Eicken Hitlera liječio više puta u razdoblju od deset godina, počevši od 1935. Pisma koja je svojem rođaku slao Von Eicken otkrio je Robert Doepgen, ljekarev praprapraunuk, koji ih je pronašao istražujući porodične dokumente za školski projekt. Von Eicken je umro 1960.

Britanski historičar Richard J. Evans, stručnjak za njemačku historiju, potvrdio je da su neobjavljena pisma autentična, pišu novine.

Iz pisama se naslućuje golemi Hitlerov strah od ozbiljne bolesti. "Ako je nešto loše, apsolutno to moram znati", rekao je Hitler ljekaru nakon prvih konsultacija u maju 1935., stoji u jednom od pisama, prenosi Hina. 

Glas mu je bio jako važan

Švicarski list prenosi kako detalji iz pisama ukazuju i na značaj koji je Hitler pridavao vlastitom glasu. Iz jednog se pisma doznaje da je operacija uklanjanja polipa bila odgođena do održavanja Hitlerova govora te da je Von Eicken nacističkom diktatoru savjetovao da odmori glas nakon zahvata.

U svojim pismima Von Eicken nije negirao da je liječio čovjeka čiji su postupci rezultirali milionima zvjerski mučenih i ubijenih ljudi u Drugom svjetskom ratu, piše švicarski list. Njemački je ljekar nakon rata na pitanje ruskih istražitelja zašto nije ubio Hitlera odgovorio: "Ja sam bio njegov ljekar, a ne njegov ubica."

Hitler je izvršio samoubojstvo u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno prije kraja rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...