AMERIKANCI PRELOMILI: Uvedene sankcije Marinku Čavari i Alenu Šeraniću!

SAD su uvele sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravlja u Vladi Republike Srpske Alenu Šeraniću.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 6

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) uvrstila je danas dva istaknuta dužnosnika u Bosni i Hercegovini na listu sankcioniranih službenika u skladu sa Izvršnim naredbom (EO) 14033, a odluka se odnosi na Marinka Čavaru , predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića , ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. U službenom priopćenju ističe se kako su navedeni dužnosnici ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija .

Današnja odluka jača posvećenost Sjedinjenih Država promicanju odgovornosti na Zapadnom Balkanu, uključujući one službenike koji potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i time ugrožavaju mir, stabilnost i prosperitet svojih zemalja.

“Marinko Čavara i Alen Šeranić su nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Dodao je kako današnja odluka pokazuje “čvrstu predanost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine”.

Blokiranje funkcionalnosti FBiH

“Marinko Čavara (Čavara), predsjednik FBiH, odgovoran je za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH. Čavara od 2019. odbija imenovati suce s kandidatskih lista koje je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće dostavilo za popunjavanje upražnjenih mjesta u Sudu. Odbijanjem da nastavi sa ovim nominacijama, Čavara je blokirao funkciju sudskog vijeća za vitalni nacionalni interes (VNI), tijela određenog broja i sastava sudaca Ustavnog suda FBiH koje je amandmanima na Ustav FBiH 2002. godine stvorio Visoki predstavnik za BiH. Panel VNI namijenjen je rješavanju ključnih pitanja koja su pokrenuli izaslanici u Domu naroda FBiH. Ima ključnu ulogu u ustavnom djelovanju FBiH, a njeno postojanje je neophodno za ispunjavanje demokratskih funkcija FBiH. Svojim nedjelovanjem, Čavara je držao kao taoca funkciju vijeća VNI-a za promicanje svojih i političkih interesa svoje stranke.

Čavara je određen da je odgovoran za ili da je sudjelovao u, ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo provedbi bilo kojeg sporazuma o regionalnoj sigurnosti, miru, suradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizam vezan za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018.; Ohridski okvirni sporazum iz 2001.; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Daytonski sporazum; zaključke Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u prosincu 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove.

Čavara je dodatno označen kao odgovoran ili suučesnik, ili zbog toga što je izravno ili neizravno sudjelovao u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu”, saopćeno je iz State Deparmenta.

Unapređenje secesionističkih napora Republike Srpske

U saopćenju State Departmenta detaljno je obrazložena i odluka da se ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću uvedu sankcije.  

State Department podsjeća da je zbog destabilizirajućih aktivnosti u BiH prethodno sankcionisan lider SDSD-a Milorad Dodik koji je "nastojao unaprijediti secesiju Republike Srpske (RS) potkopavanjem autoriteta državnih institucija BiH, uključujući državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva", a da je Šeranić kao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS uprkos sankcijama Dodiku nastavio sa destabilizirajućim ponašanjem.

Navodi se kako je Šeranić podstakao secesionističke napore RS za vođenje implementacije Zakona o lijekovima i lijekovima RS, koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

"Ovaj zakon, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavio bi novu agenciju za lijekove isključivo u RS i time narušio nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon odražava funkcije državne agencije za lijekove, osim što agencija koju formira prenosi ovlaštenja sa državne agencije na regulatorno tijelo za lijekove i medicinske proizvode u RS. Budući da institucija na državnom nivou postoji i služi RS i Federaciji BiH, uspostavljanje ove nove agencije na entitetskom nivou ometa ili prijeti implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u odluci State Departmenta. 

Šeranić je označen i kao odgovoran ili saučesnik, bilo direktno ili indirektno, u kršenju ili djelu koje je opstruiralo ili ugrozilo provedbu bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizma vezanog za zapadni Balkan, uključujući: Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine; Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Dejtonski sporazum; zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Šeranić je dodatno sankcioniran zbog odgovornosti ili saučesništva, za direktno ili indirektno angažiranje u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopćenju State Departmenta. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...