DOVIĐENJA I PRIJATNO: Poslanička grupa "Zajedno za BiH" napustila sjednicu NSRS da ne bi slušali "kalabuhovanje"

Sjednica je posvećena geopolitičkim okolnostima, a na njoj se obratio i ambasador Rusije Igor Kalabuhov. Upravo je obraćanje Kalabuhova bilo jedan od osnovnih razloga zašto je spomenuta poslanička grupa napustila sjednicu.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 1

Edin Ramić, predsjednik poslaničke grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), obrazložio je zašto je ova poslanička grupa napustila današnju posebnu sjednicu NSRS-a.

Sjednica je posvećena geopolitičkim okolnostima, a na njoj se obratio i ambasador Rusije Igor Kalabuhov. Upravo je obraćanje Kalabuhova bilo jedan od osnovnih razloga zašto je spomenuta poslanička grupa napustila sjednicu.

Ramić smatra da odluka da se omogući obraćanje ruskog ambasadora znači svrstavanje na stranu države koja je izvršila agresiju na Ukrajinu. Ocijenio je da je ovo još jedna od, kako je naveo, predstava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

"Ova sjednica je potpuno nepotrebna. Nažalost, gospodin Dodik uvijek ima potrebu, makar jednom mjesečno, da u NSRS napravi neku predstavu za javnost. Ovaj korak je otišao korak dalje pozvavši ambasadora Ruske Federacije i na taj način se svrstao na jednu od strana u sukobu, na stranu koja je očigledno izvršila agresiju na suverenu zemlju", istakao je Ramić.

Naglasio je da je to neprihvatljivo s obzirom na rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

"S obzirom na naša nedavna iskustva, agresiju koju je doživjela Bosna i Hercegovina, mi poslanička grupa sjedimo u NSRS i kao treba da slušamo ambasadora koji nam kao treba obrazložiti da je to sve normalno, nije nam padalo na pamet. To obraćanje će naštetiti građanima RS-a i generalno građanima Bosne i Hercegovine", konstatovao je Ramić.

Osim Ramića (SDA), ovu poslaničku grupu čine Senad Bratić (SDA) i Begija Smajić (SBiH).

Podsjećamo, Kalabuhov je, između ostalog, izjavio da će Rusija problematizovati ako Bosna i Hercegovina postane dio političkih i vojnih saveza za koje Rusija smatra da imaju neprijateljsku politiku prema njoj. Prije njega obratio se Dodik naglasivši da Rusija u Ukrajini sprovodi "specijalnu intervenciju".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...