HRVATSKI MEDIJI O POLITIČKOM TRILERU U SRBIJI: Vučić između dvije vatre. Istoka i Zapada. Rusije i Europe - "Ovo je sad bruka i sramota. Ovo nije moj Beograd"

Srpski mediji samo o jednom. Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora preletu su rekli NJET, a Putinovoj desnoj ruci nezamisliv je to i uznemirujući potez.

  • Regija

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 0

Bitka za Srbiju! Politički triler. Lavrovu ne daju da dođe! Zabranili mu da preleti! Lavrov ne može u odnose Rusije i Srbije, ništa neće uništiti, kaže danas ruski šef diplomacije i poetska duša Sergej Lavrov, koji ipak nije stigao u posjetu Aleksandru Vučiću. Susjedne države zabranile su mu prelet avionom, pa je Vučiću malo možda ipak laknulo. Jer od početka rata manevrira i izbjegava i sjedi na dvije stolice. A za koji dan u goste mu stiže njemački kancelar. Vučiću je europski put itekako važan. Pa je pritisak visok. Istok ili Zapad? Rusija ili Europa, započinje prilog hrvatska redakcija RTL televizije. 

Srpski mediji samo o jednom. Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora preletu su rekli NJET, a Putinovoj desnoj ruci nezamisliv je to i uznemirujući potez.

"Suverenoj državi oduzeta su prava u provođenju vanjske politike. Ako se posjet ruskog ministra vanjskih poslova Srbiji doživljava prijetnjom svjetskih razmjera, onda je situacija na Zapadu očito jako loša", rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Možda mu je i laknulo. Barem je tako izgledalo dok je od ruskog veleposlanika slušao zašto Lavrova nema u srpskoj prijestolnici. Ispred Vučićeve rezidencije prosvjednici su slavili svoje komšije zbog zabrane preleta.

"Srbija ima razloga da slavi s obzirom na to da advokat ratnih zločina, da predstavnik propagande ratnih zločina, da predstavnik agresije na suverenu državu Ukrajinu nije došao u Beograd", kaže Čedomir Stojković, prosvjednik.

Rusofili, a u Srbiji ih stvarno ima, žale.

"Ovo je sad bruka i sramota. Ovo nije moj Beograd", kazuje Spomenka iz Beograda.

"Naš čovjek. To je pravoslavlje, treba da dođu kod nas. Naravno, ja sam za to. Živjela Srbija, živjela Rusija", kazuje Dragica iz Beograda.

A živjela i Europska Unija! Iako rat traje već stotinu dana, Vučić i dalje igra na dvije strane.

"Nećemo protjerivati ni Dostojevskog ni Čajkovskog. A normalno nastaviti svojim europskim putem", rekao je Vučić.

"Nećemo protjerivati Čajkovskog i Dostojevskog. Naprotiv, izdat ćemo im skromnu sobicu ovamo u Mirjevu 4 za samo 700 eura. Plus info stan, plus održavanje zgrade", kazao je Zoran Kesić.

Evo što stanovnici Beograda kažu o tome da im predsjednik sjedi na dvije stolice.

A na pitanje treba li se Srbija povezati s EU ili Rusijom, Aleksandar iz Beograda odgovara: Bolje s Unijom jer tu ima novaca.

"Mislim da igra baš super, tu njegovu ulogu super", kazao je Ivan iz Beograda.

"On će se morati opredijeliti kad tad. Ali on sad nekako to hendla", kazuje Goga iz Beograda.

"Ne još dugo. Bit će primoran da izabere jednu ili drugu stranu. A ja mislim da će taj pritisak doći od Rusije."

"Zapravo Srbija i Vučić uopće ne sjede na dvije stolice. Srbija sjedi najvećom većinom svog tijela na jednoj stolici, a to je stolica koja je usmjerena ka Europskoj Uniji i zapadnim zemljama. Ono što je točno jeste da ljudi imaju jedan dubok sentiment pozitivan prema Rusiji i zbog toga je Vučiću ili tko god bio na vlasti dosta teško da napravi jednu odluku koja bi bila u kontri s tim sentimentom", kazuje Nikola Parun, politički analitičar za RTL televiziju. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...