NJEMAČKI MEDIJI TVRDE DA VUČIĆ OKREĆE LEĐA PUTINU: "Srbija možda u njihovim fantazijama graniči s Rusijom"

Mediji u Njemačkoj najavljuju kako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sprema okrenuti leđa svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu. 

  • Politika

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 0

Mediji u Njemačkoj najavljuju kako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sprema okrenuti leđa svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu. 

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nije mogao u ponedeljak doputovati u posjetu Beogradu, nakon što su srpski susjedi zabranili prelet njegovom avionu, podsjeća DW. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše da je tako propao susret predsjednika Srbije i "čovjeka koji godinama na međunarodnoj sceni uljepšava Putinove ratove".

"Ne može se previdjeti da Vučić već neko vrijeme oprezno pokušava ići na distancu naspram Putina. Jedan pokazatelj toga su povremeni kritički izvještaji i izjave u imperiji televizija, portala i bulevarskog tiska kojima upravljaju Vučićevi intimusi i koji uvijek izvještavaju u njegovu korist", ističe FAZ.

U članku se podsjeća da je Vučić prije nekoliko godina citirao izjavu koja se pripisuje američkom piscu Ambroseu Bierceu:

"Rat je način da Bog nauči ljude geografiji."

"I srpski rusofili su ovih dana dobili lekciju iz geografije. Srbija možda u njihovim fantazijama graniči s Rusijom, ali je na geografskoj karti drukčije. Vučić je tu jednostavnu istinu znao i prije, i sada se njom upravlja koliko može", piše FAZ.

Berlinski Tageszeitung navodi da je Lavrov u Beogradu, osim razgovora o plinu htio "ohrabriti Srbiju da ne slijedi ništa od sankcija koje traži EU".

"Već godinama Srbija hoda po jajima između Brisela i Moskve", navodi list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...