JEFTINO I BRZO: Napravite majonezu od karfiola, zdravu alternativu onoj od jaja

Majoneza od karfiola, ili pire od karfiola, je svježa i zdrava alternativa majonezi od jaja i koristan, brz i jednostavan recept za vegane, one koji poste, ili one koji su alergični na pravu majonezu. Kombinacijom jednostavnih sastojaka dobit ćemo preliv kojim ćemo povezati povrće u salati, ili sendviče učiniti sočnijim. Od navedenih mjera dobit ćemo oko 250 g majoneze.

  • Gastro

  • 08. Jun. 2022  08. Jun. 2022

  • 0

Potrebno je:

250 g svježeg, očišćenog karfiola (cvjetići)

40 ml suncokretovog ulja ili ulja od sjemenki grožđa

1 kašika soka od limuna

1 prstohvat soli

1 kašičica senfa

Priprema:

1. Očistiti i oprati polovicu manje glavice karfiola. Zdrave listove možemo sačuvati za čorbu od povrća.

2. Odvojiti cvjetove karfiola i odsjeći korjenaste dijelove. Cvjetove kuhati u blago posoljenoj vodi 20-30 minuta, ili dok sasvim ne omekšaju. Ilustrativno, dok se ne raspadaju pod prstima.

3. Ocijediti vodu i ostaviti cvjetiće na cjediljci dok se sasvim ne ohlade.

5. Ohlađene cvjetiće staviti u dublju posudu. Dodati limunov sok, ulje, senf (po želji) i so. Štapnim mikserom dobro ispasirati sve sastojke. Probati i dotjerati okus.

6. Majonezu od karfiola čuvati u staklenoj teglici u frižideru i brzo upotrijebiti. 

Prijatno!:) 

(Recepti.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...