Svijet
AMERIKA NA NOGAMA: Donald Trump najavio vanredno obraćanje naciji...
Prije 20 min0
Majoneza od karfiola, ili pire od karfiola, je svježa i zdrava alternativa majonezi od jaja i koristan, brz i jednostavan recept za vegane, one koji poste, ili one koji su alergični na pravu majonezu. Kombinacijom jednostavnih sastojaka dobit ćemo preliv kojim ćemo povezati povrće u salati, ili sendviče učiniti sočnijim. Od navedenih mjera dobit ćemo oko 250 g majoneze.
Gastro
08. Jun. 2022 08. Jun. 2022
0
Potrebno je:
250 g svježeg, očišćenog karfiola (cvjetići)
40 ml suncokretovog ulja ili ulja od sjemenki grožđa
1 kašika soka od limuna
1 prstohvat soli
1 kašičica senfa
Priprema:
1. Očistiti i oprati polovicu manje glavice karfiola. Zdrave listove možemo sačuvati za čorbu od povrća.
2. Odvojiti cvjetove karfiola i odsjeći korjenaste dijelove. Cvjetove kuhati u blago posoljenoj vodi 20-30 minuta, ili dok sasvim ne omekšaju. Ilustrativno, dok se ne raspadaju pod prstima.
3. Ocijediti vodu i ostaviti cvjetiće na cjediljci dok se sasvim ne ohlade.
5. Ohlađene cvjetiće staviti u dublju posudu. Dodati limunov sok, ulje, senf (po želji) i so. Štapnim mikserom dobro ispasirati sve sastojke. Probati i dotjerati okus.
6. Majonezu od karfiola čuvati u staklenoj teglici u frižideru i brzo upotrijebiti.
Prijatno!:)
(Recepti.com)
Svijet
AMERIKA NA NOGAMA: Donald Trump najavio vanredno obraćanje naciji...
Prije 20 min0
Jeste li znali
SVE VRIJEME SMO BILI U ZABLUDI: Istraživači doši do novih spoznaja o planetama...
Prije 23 min0
Zabava
HIT NA INTERNETU: Procurila Čovićeva fotografija, nakon poraza Zrinjskog od Sarajeva...
Prije 25 min0
Sport
VRIJEME JE ZA ODLAZAK: Esmir Bajraktarević sada konačno zna na čemu je...
Prije 31 min0
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač po našem receptu...
15. Dec. 20250
Gastro
NAPRAVITE GRAH PO OVOM RECEPTU: Crveni luk pred sami kraj kuhanja propržiti na ulju, pa dodati zajedno sa...
15. Dec. 20252
Gastro
AKO VOLITE SPOJ NARANDŽE I ČOKOLADE ONDA JE OVO RECEPT ZA VAS: Idealan i za početnike, a rezultat je...
14. Dec. 20250
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA KUHINJE: Riba će biti neodoljiva i hrskava a neće upiti previše ulja...
Prije 22h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.