SNAŽNA PODRŠKA VELIKE BRITANIJE: Ministar odbrane BiH na sastanku s britanskim parlamentarcima...

Osmočlana delegacija britanskog parlamenta doputovat će sutra u Bosnu i Hercegovinu kako bi se susrela sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem (DF).

  • Politika

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 1

Posjeta britanske delegacije predstavlja nastavak odlične saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ujedinjenog Kraljevstva (UK), kažu u MOBiH.

U britanskoj delegaciji će biti: Bob Stewart, inače bivši britanski oficir i zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) u BiH, Fleur Anderson, Jackie Doyle Price, Karen Anne Bradley, Martin Wiackers, Tony Lloyd, Alyn Smith i David Doogan.

Podsjećamo, ministar Podžić se prije dvije sedmice zajedno sa  načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, sastao prvo sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom, a zatim je ugostio je ministricu vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Podžić je tokom sastanaka sa Peachom istaknuo izuzetnu saradnju MO i OS BiH i Oružanih snaga UK, a ministar Podžić je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost Vladi UK-a na interesovanju za Bosnu i Hercegovinu, te je naglasio značaj podrške i pomoći u realizaciji brojnih projekata u BiH koji se odnose na jačanje odbrambenih kapaciteta.

Ministrica vanjskih poslova Truss tokom sastanka sa ministrom Podžićem istaknula  je da budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti, kao i „jačanju partnerstva s NATO-om i zemljema poput Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ona je također naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te buduće planove za veći stepen ekonomske i sigurnosne saradnje, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabliziraju zemlje.

Tom prilikom ministrica je najavila investiciju u vrijednosti od 100 miliona dolara na zapadni Balkan do 2025. godine putem Plana investicijskog partnerstva.

Iako se Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine već godinama suočava sa privremenim finansiranjem, činjenica je da je u protekle tri godine realizirano dosta projekata koji su prepoznati od strane Velike Britanije, koja je ujedno i jedan od najvećih donatora Ministarstvu odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...