"SB" NA LICU MJESTA: Vojin Mijatović i zvanično kandidat za Predsjedništvo BiH - "Vrijeme je za Bosance i Hercegovce" (FOTO)

"Uskoro ćemo predstaviti i jedno pojačanje iz hrvatskog naroda u RS. Spremni smo da u oktobru preuzmemo odgovornost da branimo bosanskohercegovačko društvo i moja kandidatura je odgovor na to", kazao je Mijatović.

  • Vijesti

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 12

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH na predstavljanju kandidata za predsjednika BIH iz RS-a ispred SDP-a Vojina Mijatovića kazao je da u skladu s onim što zagovara SDP dokazuje da žele biti partner u cijeloj BiH i neće se odreći niti jednog dijela BiH.

„Ja sam i 2018. zagovarao tu ideju, ali su bile rekacije da bi naš kandidat pomogao Dodiku. Žao mi je da samo izgubili četiri godine, a Dodik je opet pobijedio. Također da nije bilo do brojača izabrali bismo tada dva člana Predsjedništva BiH iz građanski orijentiranih stranaka. Ali su brojači odlučili drugačije. Ono što želim pojasniti, ono što imamo u FBiH gdje imamo kandidata iza kojeg je stao širi spektar stranaka, u RS nemamo.
No, u RS-u trebamo građanima ponuditi izbor ne između dva etnonacinalna bloka, nego građanskog kandidtata koji je spreman zagovarati BiH. Kandidata koji i danas pokušava jačati institucije BiH, svjestan da što bude veća vladavina prava svima u BiH će biti bolje. Dakle imamo dva kandidata iz SDP-a jedan u FBiH, iza kojeg stoji širi front političkih partija i jedan u RS-u gdje nemamo taj front, ali sam siguran da postoje građani koji će birati život dostojan čovjeka. Niko ne opsorava nikome da bude ponosni pripadnik svog naroda, ali da malo više budemo Bosansi i Hercegovci“, kazao je Nikšić.

alt

"Ja ću biti kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva BiH iz RS", poručio je danas Vojin Mijatović i zahvalio organizacijama SDP BiH u RS. 

"Radimo četiri godine u uslovima koji nisu baš normalni. SDP je sebi dao zadatak da budemo partija čitave BiH. Kandidaturom mog druga Denisa Bećirovića i mojom kandidaturom realno jedino dokazujemo da je građanska BiH moguća. Nisam prije šest mjeseci bio siguran da ćemo doći do priče o kandidaturi kada smo osnivali Pokret za državu. Milorad Dodik, Mladen Ivanić pobjeđuju sa oko 300 hiljada glasova, a preko 500 hiljada Bosanaca i Hercegovaca sa adresom u RS živi u BiH. Zato javni poziv i apel da se do 19. jula registruju i da završimo s retrogradnim politikama Dodika", istakao je Mijatović. 

alt

Dodao je da danas završavaju potpise koalicionog sporazuma Pokreta za državu. 

"Mi smo najavili širenje naše organizacije u Trebinju i Bijeljini. Znaju ljudi u Trebinju kako je teško bilo promijeniti retoriku koja je bila recidiv iz devedesetih. Vrlo brzo ćemo završiti priču i u Bijeljini. Uskoro ćemo predstaviti i jedno pojačanje iz hrvatskog naroda u RS. Spremni smo da u oktobru preuzmemo odgovornost da branimo bosanskohercegovačko društvo i moja kandidatura je odgovor na to. Došlo je vrijeme da Bosanci i Hercegovci biraju Bosance i Hercegovce. 

Dodao je da 25 godina traje priča jednih iz Sarajeva i drugih iz Banja Luke. 

"Ovo je opcija dva. Postavlja se pitanje što to niko do sada nije uradio. Prvi put poslije Dejtona smo napravili Dan nezavisnosti u Banja Luci. Beskrajno sam ponosan što SDP pravi te korake, to su pravi koraci, sve drugo je šuplja priča", ističe Mijatović. 

Reporter "Slobodne Bosne" je bio na pressu u prostorijama SDP-a BiH, fotografije pogledajte u našoj galeriji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...