DALIBOR MILOŠ, POTPREDSJEDNIK UO KS BiH, ZA "SB": "Pokušat ćemo da ispeglamo situaciju i odnose između Čolana i Bosnića, ako se ego ne može suzbiti onda je košarka u drugom planu"

"Bosnić je pisao Čolanu i tri-četiri maila Mirzi Teletoviću, ali nikome više. Meni je selektor rekao da mu Mirza nije odgovorio, ali da je znao za 50 posto priče. S druge strane, nama Mirza ništa nije rekao", priča Miloš, dodajući onaj najšokantniji dio, a to je da UO KS BiH do prije nekoliko dana nije ni znao da postoji bilo kakav problem na relaciji Bosnić-Savez, odnosno Bosnić-Čolan.

  • Sport

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 2

Piše:  Darko OMERAGIĆ

Selektor muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić prije dva dana je podnošenjem ostavke na selektorsku funkciju šokirao ljubitelje košarke. Nakon serije uspješnih igara naše reprezentacije pod Bosnićevim vodstvom, koju su pratili isto tako i odlični rezultati uz naglasak na sjajnu atmosferu među igračima i veliku podršku publike javnost je ostala je zapanjena informacijama koje su počele da pristižu u reakcijama čelnih ljudi Košarkaškog saveza BiH i samog selektora.

Dakle, neupućenoj javnosti je bilo mnogo toga nejasno, a prije svega smo ostali bez pravih odgovora na cijelu situaciju. Zvanično, prvo se pojavila informacija da Savez selektoru duguje stanoviti novac. No, novac nije pravi razlog za Bosnićevu odluku. Prije svega, selektor Bosnić nema sigurno novčanih problema jer s velikim uspjehom vodi ekipu belgijskog Monsa, a u zemljama poput Belgije plate su dobre. Sasvim sigurno bolje od onoga što se nudi u bh. sportu. U tom slučaju priča da je selektor napustio klupu zbog 5.000 ili 10.000 eura koje mu je Savez dužan sasvim sigurno ne pije vodu.

Selektor nije imao problema ni sa navijačima. Šta više, oni najvatreniji, BH Fanaticosima su istog momenta stali u njegovu odbranu poručivši da ga se ostavi na miru i pusti da radi svoj posao kako je radio i do sada.

NEPREMOSTIVE PREPREKE

I tu dolazimo do problema. Ko selektoru nije dao da radi svoj posao i šta je pravi razlog za ostavku.

Odgovor na ovo pitanje tokom vikenda će potražiti i detaljno istražiti Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH. Da budemo precizniji, to će uraditi potpredsjednik UO KS BiH Dalibor Miloš s kojim smo razgovarali o novonastaloj situaciji. Kroz razgovor s Milošem nazire se i mogući pravi razlog Bosnićeve odluke, a to su, izgleda, „nepremostive prepreke u komunikaciji između selektora Bosnića i generalnog sekretara KS BiH Amera Čolana“ koje traju već mjesecima, a sasvim sigurno od utakmice između Litvanije i BiH u Viljnusu. Ta utakmica je „pala“ u vrijeme početka ruske invazije na Ukrajinu i bilo je upitno da li će bh. reprezentacija uopće putovati u Litvaniju. No, odluka je pala i naši momci su otputovali na taj meč. Doduše, to se dogodilo nakon prijetnje FIBA da ćemo biti izbačeni iz svih takmičenja ako ne odemo na tu utakmicu, što je jučer u razgovoru za N1 potvrdio i Miloš. Bilo je i priče da se selektoru Bosniću Upravni odbor KS BiH miješao u sastav ekipe, na šta je Miloš odgovorio da „UO nikada nije, niti će se ikada miješati u selektorovu odluku o sastavu tima“:

"Što se mene tiče neka pozove i svih 12 igrača iz jednog tima nije problem. Samo da imamo rezultate", kazao nam je Miloš.

Ono o čemu se najmanje govorilo je ime jednog igrača kojeg je selektor zvao, a koji ujedno nastupa i za belgijski Mons u kojem je Bosnić trener. Riječ je o Muhamedu Pašaliću.

"Možda će neko reći da je bolje imati nekog mlađeg na klupi nego Pašu, ali opet kažem to je selektorova odluka. Eh sada, koliko vidim sve te stvari, i Paša i put u Litvaniju i još neke stvari, te odnos između glavnog tajnika Čolana i selektora Bosnića su, diplomatski rečeno, ušli u fazu zasićenja. I to bi mogao biti glavni razlog za sve. Komunikacija između Čolana i Bosnić je jedini problem", rekao je Miloš za "Slobodnu Bosnu".

Naš sagovornik kaže da mu je žao što je sve isplivalo u javnost i da su se svi problemi trebali rješavati u njihovoj međusobnoj komunikaciji. Pitali smo ga kako je i zašto se to dogodilo:

"Bosnić je pisao Čolanu i tri-četiri maila Mirzi Teletoviću, ali nikome više. Meni je selektor rekao da mu Mirza nije odgovorio, ali da je znao za 50 posto priče. S druge strane, nama Mirza ništa nije rekao", priča Miloš, dodajući onaj najšokantniji dio, a to je da UO KS BiH do prije nekoliko dana nije ni znao da postoji bilo kakav problem na relaciji Bosnić-Savez, odnosno Bosnić-Čolan.

Nije niko očekivao da će sve doći u ovu fazu, tvrdi Miloš dodajući da je stvar gotova kad se počnu pisati priopćenja.

„Mislim da je rješenje da se izađe s argumentima sa svih strana i da raspravimo sve. Nema smisla da kažem nešto protiv Bosnića ili Čolana jer mislim da obojica rade dobar posao. Ne pada mi na pamet da biram stranu, ali ću probati da preko vikenda smirim strasti i ispeglam sve. To mogu obećati, iako krajnji rezultat ne ovisi o meni“, rekao nam je Miloš.

U nastojanju da što više rasvijetlimo cijeli slučaj, Miloša smo pitali da li je problem u sastavljanju spiska reprezentativaca bio samo Muhamed Pašalić za kojeg je selektor rekao da ga je Savez skinuo sa spiska.

"Problem je bio i taj put u Litvaniji i to što je Čolan galamio da će propasti 60.000 eura, ako se ne otputuju. Neki mlađi igrači koji nisu dobili ni sekundu su rekli „eto nek ti Paša igra“, „nemoj nas više ni zvati“... To oni nisu rekli direktno selektoru, ali su rekli. Bilo je tu više igrača koji su to govorili, a pogotovo oni koji su u Litvaniji igrali zadnjih 20 sekundi. Bez obzira na to šta ja mislim i o Pašaliću ni na kraj pameti mi ne bi bilo da ja kažem selektoru koga treba zvati u reprezentaciju. Opet, ne mislim da je problem jedan igrač. Više je problem u zasićenju odnosa između Bosnića i Čolana. Ja duže poznajem Čolana nego Bosnića, a koliko znam njih dvojica se dugo poznaju, možda su čak nekad i zajedno igrali košarku", ističe Miloš.

VIKEND PREGOVORI

Naš sagovornik na kraju kaže da se tokom vikenda trebaju na stol staviti argumente, na to dodati dobru volju i na kraju odlučiti u interesu košarke. Šta će tražiti od Čolana i Bosnića, pitali smo Miloša:

"Tražiću da obojica rade u interesu Saveza, a to znači da trebaju spustiti tenzije, zaboraviti ego i govoriti s argumentima. Ako se ego ne može suzbiti onda ti Savez i košarka nisu na prvom mjestu nego ti sam sebi. Tu mislim i na Čolana i na Bosnića."

Može li UO KS BiH na kraju donijeti neku odluku, ako ne dođe do uspješnih razgovora između selektora Bosnića i generalnog sekretara Čolana, bilo je naše posljednje pitanje Milošu:

"Mi ćemo provjeriti sve navode od obojice. Nećemo se praviti „mutavi“ ni glupi. Danas sam pričao i sa Vedranom i sa Čolanom. Čolan kaže da Vedran laže. Na šta sam mu rekao da malo stane i s argumentima da govori. Nema vike. Selektor i generalni sekretar su bili u dobrim odnosima, a kada su im se odnosi pokvarili zaista ne znam", rekao nam je Miloš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...