BURNA DEBATA PRED KAMERAMA, DODIKOV LOBISTA NA STO MUKA: „Gospodine Kesiću, do 2015. je Predstavništvo RS-a u Americi potrošilo 11 miliona maraka, gdje su rezultati..."

"U BiH imamo političku krizu, ali za nju nije kriv Milorad Dodik!, kaže Kesić.

  • Politika

  • 11. Jun. 2022  11. Jun. 2022

  • 2

-Vashington hoće izmjene Dejtonskog sporazuma i podršku centralizaciji Bosne i Hercegovine, tvrdi Obrad Kesić. On navodi da su sankcije prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku političke.

„Oni traže da mi budemo poslušni i da mijenjamo Dejtonski sporazum, da prihvatamo ono što je izmijenjeno u Dejtonskom sporazumu i da im kažemo: „Sve ovo što ste radili kad ste prebacivali nadležnosti je u redu, mi hoćemo da podržimo izgradnju visokocentralizovane države, unitarne BiH.“, i na taj način mi bismo imali odlične odnose sa State Departmentom, kazao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Americi.

Ovu tezu negirao je bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, argumentujući je na sljedeći način.  

„Iz Amerike, iz Vashingtona ne postoje zahtjevi prema Dodiku, niti prema bilo kome u Republici Srpskoj da mijenja Dejton na štetu Republike Srpske. Ja sam bio gost velike konferencije povodom 20. godina Dejtona, kao ministar inostranih poslova tada je već rečeno da se treba zaboraviti trošenje energije na krupne promjene Dejtona, nego energiju usmjeriti na unutrašnji dijalog, unutrašnji dogovor.“, kaže Crnadak u emisiji "Izazovi" BNTV-a.

"U BiH imamo političku krizu, ali za nju nije kriv Milorad Dodik!, kaže Kesić.

„Nije Milorad Dodik sada izveo ovu krizu, mi znamo vrlo dobro zašto smo u sukobu sa takozvanim Visokim predstavnikom, znamo zašto smo u sukobu sa dijelom Međunarodne zajednice, jer je nametnuo zakon kojim se kriminalizuje većina građana Republike Srpske", kazao je Kesić.

„Čujem gospodina Kesića, kaže takozvani Visoki predstavnik, u redu - svi smo rekli da je upitan njegov legitimitet, ali kako to da poslije njegove odluke da se 12 miliona maraka prebaci na račun CiK-a BiH, gospodin Tegeltija i njegov Savjet ministara za manje od 24 časa legalizuju nametnutu odluku Visokog predstavnika, koji je takozvani i kojeg oni ne priznaju?“, upitao je Crnadak.

Komunikacija Predstavništva Republike Srpske u Americi sa tamošnjom administracijom nije zadovoljavajuća, ocijenio je šef ovog tijela, Obrad Kesić.

„Imamo tešku komunikaciju sa Vashingtonom. Na neki način, otkako je otišao gospodin Johnatan Moore mi nismo imali dobre komunikacije i dobre odnose sa State Departmentom", kazao je on.

Kontra argumente imala je Aleksandra Pandurević:

„Ali, gospodine Kesiću, Vaš posao je da napravite te dobre odnose. U budžetu Republike Srpske piše da imate 570.000 budžet. Do 2015. je to Predstavništvo potrošilo 11 miliona dolara", kazala je Aleksandara Pandurević.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...