VUČIĆ SVE IZREŽIRAO: Šapić je novi gradonačelnik Beograda

Tako će Aleksandar Šapić uspjeti u onome što je naumio i zbog čega je i prešao u SNS - postat će gradonačelnik Beograda.

  • Regija

  • 12. Jun. 2022  12. Jun. 2022

  • 1

Iako je šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković najavio da će ime kandidata za gradonačelnika saopćiti u roku od 48 sati, ono je već poznato. To je Aleksandar Šapić, dosadašnji predsjednik opštine Novi Beograd, piše Direktno.rs.

Da je tako, postalo je jasno kada je Marija Zdravković, direktorica KBC "Bežanijska Kosa", podnijela ostavku na mjesto odbornika, a odbornički status je preduslov za izbor na funkciju gradonačelnika. Zdravković je uz Šapića bila najozbiljniji kandidat za ovu funkciju.

Tako će Aleksandar Šapić uspjeti u onome što je naumio i zbog čega je i prešao u SNS - postat će gradonačelnik Beograda.

Na putu do funkcije morao je da pobijedi otpor u gradskom odboru SNS-a, ali i Gorana Vesića. I jedno i drugo nije bilo lako, ali je Šapić uspio i ostvarit će cilj kome se posvetio i čijem je ostvarenju podredio posljednju deceniju života.

Njegovim izborom, Beograd će dobiti gradonačelnika koji ima ogromnu volju i želju da se dokaže, koji autokratski upravlja bez pretjeranog uvažavanja saradnika. Dobit će i još jednog gradonačelnika koji ima prepisan, odnosno problematičan doktorat. Ali pošto je jasno i po slučaju "Mali" da to većini ne smeta, onda ni ovdje to neće predstavljati problem.

Izbor Šapića kao kandidata koalicije SNS-SPS nije pretjerano iznenađenje osim možda za dijelove opozicije, koja je prethodna dva mjeseca energiju koristila uglavnom za napade na Dragana Đilasa zbog razgovora sa Vučićem i dogovora da se održe novi izbori u decembru ili martu. Iako je Đilas pozivao da opozicija sjedne i dogovori zajedničke uslove pod kojim bi se održali ti izbori, do toga nije došlo.

Uz standardno ponavljanje da ne mogu o novim izborima da se dogovore Vučić i Đilas, a da oni ne žele da razgovaraju sa liderom naprednjaka, opozicija se opredijelila da čeka i promišlja. Mjesec dana su ponavljali priču da treba sačekati institucije. Kad su institucije potvrdile da je odnos 56:54 nastavili su sa pozivima na čekanje.

 Beograd već mjesec dana ponavlja da treba sačekati da se vidi da li vlast zaista ima većinu. Posljednji put je takvu izjavu dao dan pred glasanje Dobrica Veselinović, iako je to bilo jasno još prije 45 dana poslije rezultata ponovljenih izbora na četiri biračka mjesta u Beogradu, kada su Ujedinjeni za pobjedu Beograda ostali bez jednog mandata jer su pozvali da se glasa za Borisa Tadića.

Narodna stranka predstavljena kroz šefa odborničke grupe Miloša Pavlovića je u petak saopćila da nije jasno ko će biti koalicioni partner SNS-a i da to zavisi od uvođenja sankcija, aludirajući da SSP može da zamijeni SPS. U trenutku kada je Pavlović izgovarao ove riječi već je bilo poznato da će Nikola Nikodijević iz SPS-a biti izabran za predsjednika skupštine na prijedlog koalicije SNS-SPS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...