IZBORI U FRANCUSKOJ: Ljevica i Macronov savez skoro izjednačeni

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojilo je 19,3 posto glasova, pokazuje anketa.

  • Svijet

  • 12. Jun. 2022  12. Jun. 2022

  • 0

Prema prvim procjenama, centristički savez "Zajedno" francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i novoformirana ljevičarska koalicija skoro da su izjednačeni po broju osvojenih glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, mada je ljevica u blagoj prednosti po broju osvojenih glasova, pokazuju rezultati prvih izlaznih anketa.

Reuters prenosi da će biti teško predvidjeti da li će Macron imati većinu u parlamentu, dok AP piše da , na osnovu djelimičnih rezultata izbora,  Macronov savez zadržava parlamentarnu većinu.

Prema izlaznoj anketi Ifop-Fiduciala, novoformirana ljevičarska koalicija NUPES osvojila je 25,7 posto glasova, dok Macronova partija i njeni saveznici imaju 25 posto.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojilo je 19,3 posto glasova, pokazuje anketa.

Prema prvim procjenama Ipsosa, predviđa se da će Macronov savez imati između 255 i 295 poslanika u parlamentu koji broji 577 mjesta

AP navodi da se predviđa da će Macronovi kandidati pobijediti u većem broju okruga od ljevičarskih rivala, čime će Macronov savez dobiti većinu.

Belgijski list La Libre objavio je, pozivajući se na dvije prve izlazne ankete koje je sprovelo više instituta za ispitivanje javnog mnjenja u Francuskoj, da su Centristički savez Zajedno francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ljevičarska Nova narodna ekološka i socijalna unija (NUPES) Jean-Luc Melenchona osvojili približno isti broj glasova - oko 25 posto.

Slijedi krajnje desničarski savez Nacionalno okupljanje Marine Le Pen sa 18,9 posto, Republikanci i njihovi saveznici sa 13,7.

Više od 6.000 kandidata, starosti od 18 do 92 godine, borilo se za 577 mjesta u francuskom parlamentu u prvom krugu izbora.

U drugi krug izbora, koji će biti održan 19. juna, plasirat će se oni koji dobiju najviše glasova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...