KOMŠIĆ ODGOVORIO DODIKU: "Pristao je na dokument kojim se predviđa ukidanje domova naroda, jedino on i Čović imaju razloga za nervozu"

"Prema tome jedini koji ima razloga za nervozu je Dodik i njegov partner Čović", zaključio je Komšić.

  • Vijesti

  • 13. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 7

“Drago mi je što je Dodik pristao na dokument kojim se predviđa ukidanje domova naroda”, kazao je članu Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirajući izjavu Milorada Dodika da je Komšić u Briselu bio najnervozniji.

Komšić je naveo da ponuđeni dokument ima svoja dva dijela: preaumbulu ili uvod u kojem se kaže kakvo je trenutno stanje u ustavnom i političkom smislu u Bosni i Hercegovini. Tu se citiraju pojedine odredbe Ustava BiH, kao i niz važećih političkih odluka i akata.

"Drugi dio, koji je mnogo važniji, govore o tome kakva bi Bosna i Hercegovina trebala biti, ako hoće dobiti status kandidata za Evropsku Uniju. U tom drugom, važnijem dijelu dokumenta nema legitimnog predstavljanja' niti 'konstitutivnosti' (osim u preambuli koja se izvodi iz Ustava BiH) jer to nije dijelom evropskih standarda", rekao je Komšić.

Iz tog razloga, kako je istaknuo predsjednik DF-a, prednost daje svim presudama Europskog suda za ljudska prava, nakon čega dolazi jedina neprovedena presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Komšić" te preporuke Venecijanske komisije, koja je u svom mišljenju iz 2005. godine. smatra da treba ukinuti domove naroda.

"Najzad, navode se i preporuke ODIHR/OSCE-a koje govore o zaštiti integriteta izbora. Osim toga, dogovoreno je poštivanje i drugih presuda međunarodnih sudova, kao što su jedna presuda o genocidu i ratnim zločinima, kao i presude domaćih sudova, kao što su, između ostalog odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, poljoprivrednom zemljištu i drugim, ali sve u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Komšić.

Dodao je da je dogovorena i "glatka" odnosno nesmetana provera izbornih rezultata na svim nivoima, u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

"Prema tome jedini koji ima razloga za nervozu je Dodik i njegov partner Čović", zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...