NEZAPAMĆENI DIVLJAČKI FAŠISTIČKI ČIN U MOSTARU: Partizansko spomen groblje potpuno uništeno, razbijeno svih 700 ploča, oglasio se gradonačelnik Kordić...

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je ovaj nezapamćeni vandalski čin.

  • Vijesti

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 41

Iako uništavano u nekoliko navrata, Partizansko groblje u Mostaru ovih dana je doživjelo potpunu devastaciju. Naime, kako je na svom FB profilu objavilo Udruženje antifašista grada Korčule čiji je jedan od osnivača Dragan Markovina, publicista i aktivista ovakva količina devastacije ovog nekadašnjeg Bogdanovićevog remek djela još nije viđena.

"Čak ni u sred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas. Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo. A sve u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom, pa i navodno uklanjanje ploča", stoji na njihovoj FB stranici. 

Ipak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je ovaj nezapamćeni vandalski čin te je na svom FB profilu napisao: "Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...