DRAGAN ČOVIĆ NAKON SJEDNICE DOMA NARODA: "Bili smo prisiljeni na ovo, bošnjačka strana je željela sačuvati status quo"

Izrazio je nadu da će zakon biti usvojen.

  • Vijesti

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 12

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čovič kazao je kako mu je drago da je ovaj dom danas poslao poruku usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Istakao je kako su HDZ-ovi delegati bili "prisiljeni da upute ovakvu inicijativu jer bošnjačka strana nije bila spremna da bilo šta uradi".

“Nismo uspjeli napraviti dogovor s partnerima s kojima smo pregovarali dvije godine. Nažalost, išli smo sami s incijativom da se pokrenu te izmjene. Bošnjačka strana je htjela zadržati status quo. Bili smo prisiljeni da ovakvu inicijativu napravimo. Nakon pozivanja na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda Ustavni sud je donio odluku i obrazložio. Smatramo da smo napravili dobru stvar i poslali dobru poruku. Nadati se da će, kada ode po hitnoj proceduri, Zastupnički dom imati kvalitetnu raspravu i mudrost da se naprave preinake. I da nakon provedenih izbora, u skladu s raspravom u Briselu, stvorimo ambijent da do i nakon izbora poštujemo kodekse ponašanja, a nakon toga stvorimo vlast i ambijent da pokušamo ići ka kandidatskom statusu BiH”, rekao je Čović nakon sjednice.

Izrazio je nadu da će zakon biti usvojen.

“Svakom na volju da procijeni u Zastupničkom domu kakvu atmosferu imamo u BiH. Mislim da je zastrašujuće loša i prijeteća za sve naše procese”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...