DRITAN ABAZOVIĆ PORUČIO: "Otvoreni Balkan čedo Berlinskog procesa"

"Neko misli da, ako pristupimo Otvorenom Balkanu, mi više nećemo imati granice - to nije tako", naveo je Abazović.

  • Regija

  • 16. Jun. 2022  16. Jun. 2022

  • 2

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da za njega Otvoreni Balkan predstavlja čedo ili nastavak Berlinskog procesa.

"To su kompatibilni procesi, i jedan i drugi podrazumijevaju ekonomsku saradnju", rekao je Abazović u emisiji "Argumenti" na TVCG.

Na pitanje kako ćemo imati stabilnost na unutrašnjem planu, Abazović je rekao da nam je često politička nestabilnost imputirana.

"Moramo da generišemo političku stabilnost tako što ćemo regionalnu saradnju dovesti na viši nivo", ocijenio je Abazović.

Drugi aspekt je, kako je rekao, ekonomski koji nam je potreban.

"Mi možemo da budemo zatvorena država, ali nas to neće odvesti nigdje. Ako ne možemo biti kompatibilni sa zemljama regiona, šta da očekujemo sutra u Evropskoj uniji. Vjerujem da većina građana Crne Gore neće imati ništa protiv da se uspostave mehanizmi koji već postoje u EU", naveo je Abazović.

Smatra da više granica znači više šverca, a manje granica manje šverca.

"Jer kad prođe jednu tačku nema nikakvu mogućnost da uradi išta drugo. Neko misli da, ako pristupimo Otvorenom Balkanu, mi više nećemo imati granice - to nije tako", naveo je Abazović.

Poenta regionalne saradnje je, ističe on, da poveća mobilnost među ljudima i time jačaju odnosi.

"To neće usporiti, već ubrzati evropske integracije. Sve što ide u pravcu stvaranja bolje klime i saradnje, ide u prilog Crne Gore", tvrdi Abazović.

Prema njegovim riječima, potpuno je nerazumljiva politika određenih krugova u Crnoj Gori koji, kako kaže, ne razumiju kontekst.

"Ako misle da Njemačka ne može sama da se suoči sa krizom, a može Crna Gora sa ranjivom privredom, onda mogu da zaključim da takvi zaključci nisu vođeni nacionalnim interesima", rekao je Abazović.

Na pitanje kako osigurati ugodnu jesen i zimu ako ne budemo dio OB, jer postoje ozbiljni problemi na svjetskom nivou, Abazović je rekao da moramo da imamo dobru otvorenu komunikaciju sa svakim ministrom i premijerom u regionu i da OB nije imperativ za to.

"Dogovorili smo u Ohridu formiranje krizne grupe koja bi se odnosila na krizu hrane i energenata i ako bude aktivnija požarna sezona. Ovo je regionalna saradnja na konkretnim primjerima. Mi smo tražili od Srbije da u narednih šest mjeseci obezbijedimo nabavku osnovnih namirnica, mislim da ćemo imati pozitivan stav", naveo je Abazović, prenosi Pobjeda.me.

Abazović je, nakon povratka iz Ukrajine, da građani Crne Gore treba da budu srećni i zadovoljni što žive u miru.

"Uz sve nedaće, samo kad je mir mislim da je to veliki iskorak za naše društvo. Obavili smo moralu i političku obavezu posjetom Ukrajini i, bez obzira što je Crna Gora mala, značila im je naša posjeta", rekao je Abazović u emisiji "Argumenti" na TVCG.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...