POMOĆ DRUGIMA I LIČNI BENEFITI: Tri važna razloga zbog kojih je darivanje krvi dobro za naše tijelo

Kod svakog darivanja krvi uzima se uzorak te se određuje krvna grupa i rezus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV.

  • Zdravlje

  • 18. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 0

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje.

Jer spašavanjem tuđih života možete spasiti i vlastiti.

1. Redovno darivanje krvi povezano je s manjim rizikom od infarkta

O toj temi napisano je nekoliko radova, a znanstveno je potvrđeno da redovni darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda, prenosi Zadovoljna.hr.

2. Određivanje zdravlja krvi

Kod svakog darivanja krvi uzima se uzorak te se određuje krvna grupa i rezus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV. Kratak ljekarski pregled također je uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.

3. Osjećaj samopoštovanja za duži i kvalitetniji život

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje. Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu - to se ničime ne može platiti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...