BRANISLAV BORENOVIĆ KOMENTARISAO DODIKOV BORAVAK U RUSIJI: Putin je nakon sastanka s Dodikom potvrdio da je BiH uvela sankcije Rusiji

On je naveo da najvažnije sagledati ekonomski smisao svih ovih Dodikovih putovanja, i ovog posljednjeg u Rusiju i da li ima realan, ostvariv efekat za RS i cijelu BiH.

  • Vijesti

  • 18. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 1

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović komentirao je posjetu Milorada Dodika Rusiji i sastanak s Vladimirom Putinom te je poručio kako je na ovom susretu potvrđeno da je BiH uvela sankcije Rusiji.

To je, kako je rekao Borenović, potvrdio i sam Vladimir Putin u saopćenju nakon sastanka.

"Nakon predsjednika Vučića i zvaničnika Evropske unije, i sam predsjednik Rusije je u svom saopćenju govoreći o poteškoćama u odnosima sa BiH, potvrdio pridruživanja BiH sankcijama protiv Rusije i zaista nema više prostora za različite interpretacije. Jasno je ko kod nas govori istinu, a ko uporno obmanjuje javnost", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da to nije činjenica koja ga raduje ili zbog koje likuje, ali da je bez obzira na drugačije tvrdnje, namjere, htijenje, tumačenje, evidentno nečinjenje vladajućih struktura iz RS-a u institucijama BiH, potpuno jasno da se BiH pridružila sankcijama EU protiv Rusije.

"Za nas je najvažnije da se, što je moguće više, izmaknemo sa radara velikih, krupnih geopolitičkih sudara i da se posvetimo isključivo unutrašnjem jačanju ekonomije, zapošljavanju i podizanju životnog standarda. I zato je krajnje upitna svrsishodnost Dodikovih vanjskopolitičkih preuzimanja različitih političkih obaveza od Brisela preko Turske do Rusije i bespotrebnog uvlačenja Republike Srpske u kontekst krupnih globalnih problema" rekao je Borenović.

On je naveo da najvažnije sagledati ekonomski smisao svih ovih Dodikovih putovanja, i ovog posljednjeg u Rusiju i da li ima realan, ostvariv efekat za RS i cijelu BiH.

"Od 2006. godine gledamo kako svakog juna odlazi u Sankt Peterburg, najavljuje jačanje ekonomskih veza i investicije, a činjenica je da je vanjskotrgovinska razmjena BiH sa Rusijom svega oko 2%, od čega je tek 0,5% ukupna razmjena sa RS-om, a ostalo sa FBiH", rekao je Borenović.

Borenović kaže da je za RS najbitnija njena ekonomska snaga, zapošljavanja i razvoj.

"U tom smislu očekivao sam da se u Rusiji razgovara o rafinerijama u Brodu i Modriči koje su jedini vidljiv projekat do sada realizovan, a znamo da proizvodni pogon u Brodu ne radi, i to u vrijeme nevjerovatnog divljanja cijena goriva, što je najveća briga naroda koji živi i u Brodu, Modriči i cijeloj Republici Srpskoj i BiH. O tome nije bilo riječi i jasno je da Dodika ne interesuju ostvarivi vidljivi ekonomski projekti, već neki novi predizborni, odnosno da je jedina svrha njegovih putovanja slikanje i lična promocija", zaključio je Borenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...