VOJNI EKSPERT IVICA MANDIĆ O NAVODNOM POPISU STRANIH PLAĆENIKA U UKRAJINI: "To je udarac ispod pojasa čak i u ratu"

"To se Hrvatskoj ne oprašta iz Moskve, ali to je naš stav, stav naše države i politike, uradili smo tako i mi smo meta takvih hibridnih operacija, odnosno operacija utjecaja u ovom slučaju", zaključio je Mandić.

  • Regija

  • 18. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 0

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je navodni popis stranih plaćenika u Ukrajini. Među njima spominju i hrvatske državljane, od početka invazije navodno ih je stiglo 204. Tvrde da su ih u borbama ubili 74. 

Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić za Novu TV komentirao je navode ruskog ministarstva odbrane. 

"Ovo je namjerno plasiran fake news"

"Ovo je namjerno plasiran fake news. Koji su razlozi za tu namjeru? U zadnja dva-tri dana su četiri velika državnika posjetila Kijev, prije toga je održana konferencija gdje je pedeset država ponovno odlučilo financirati ratne napore Ukrajine", kazao je Mandić.

"Mi imamo izravna iskustva, nažalost, da je u pitanju zarobljavanje hrvatskih državljana, od ukrajinske strane gotovo trenutačno je državno vodstvo bilo upoznato", dodao je i istaknuo da ovo nije ništa novo od ruske strane.

"Ovaj fake news služi da se pokvari odnos između Hrvatske, odnosno ostalih zemalja koje su navedene i Ukrajine, da Ukrajinu smatramo nevjerodostojnom za saveznika, prijatelja i partnera", objasnio je Mandić.

"Ja bih mogao zamisliti da je bilo četiri ili pet ljudi, nekakva pogibija, pa da ne znamo. Ali da mi u Hrvatskoj, s četiri milijuna, ne znamo za 74 osobe, to je naprosto velika brojka", kazao je.

"Ne odviše mudra lažna vijest, ali je izazvala reakciju u zemljama", rekao je.

"Udarac ispod pojasa"

"U ratu prvo strada istina, ali ova igra s mrtvim ljudima u smislu zemalja iz kojih oni dolaze je nešto što je, čak i u ratnim vremenima, udarac ispod pojasa", naveo je Mandić.

Ako hrvatsko veleposlanstvo u Ukrajini od početka invazije nije izdalo nijednu sprovodnicu, a Rusi tvrde da ima mrtvih, gdje im završavaju tijela, pitali su ga novinari.

"Čak i da su na čudan način ta tijela, bez znanja hrvatskih vlasti, došla u Hrvatsku ili da je informacija došla iz ukrajinskih snaga, obitelji koje žive ovdje, prijatelji i rodbina bi znali i takve stvari bi se vrlo brzo registrirale", rekao je Mandić.

"Odnos ukrajinskih snaga prema nama u smislu obavješćivanja o takvim informacijama je više nego korektan i prijateljski", rekao je i podsjetio da je Hrvatska u pješačkom naoružanju opskrbila oružane snage Ukrajine za četiri pješačke brigade.

"To Moskva nije oprostila Hrvatskoj"

"To se Hrvatskoj ne oprašta iz Moskve, ali to je naš stav, stav naše države i politike, uradili smo tako i mi smo meta takvih hibridnih operacija, odnosno operacija utjecaja u ovom slučaju", zaključio je Mandić.

Na pitanje ko treba pratiti i znati za migracije hrvatskih boraca u Ukrajini, odgovara da moramo biti svjesni kako smo članica NATO-a.

"Svakodnevna razmjena obavještajnih informacija između agencija u članicama NATO-a je svakodnevni posao. Nije moguće doći u situaciju da je 74 čovjeka poginulo i da to niko od zemalja članica ne zna. Ovo je udar na unutarnje jedinstvo", kazao je Mandić.

"Takve informacije koje su važne - upoznaje se s njima predsjednik vlade i predsjednik RH i oni sigurno barataju takvim stvarima i ja sam siguran da znaju ko se od hrvatskih državljana nalazi u Ukrajini i u kojem svojstvu", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...