A ŠTO BI SE KRILE: Slavne dame koje više ne kamufliraju obline i celulit na plažama

Više nego ikad svjesni smo toga da itekako trebamo paziti na zdravlje, ali istovremeno ne smijemo kažnjavati svoje tijelo zbog toga što ne izgleda u skladu s nametnutim standardima ljepote.

  • Žena

  • 19. Jun. 2022  19. Jun. 2022

  • 1

Mnoge žene koje će se ovih dana uputiti na neku plažu ili kupalište neće ni mali nožni prst umočiti u vodu. Sjedit će negdje pored zamotane u pareo ili dugu tuniku te uvjeravati druge (i same sebe) da se ne kupaju jer im nije do toga, a zapravo se skrivaju jer se srame svog tijela.

Ashley GrahamAshley GrahamIskra LawrenceIskra Lawrence

A čega se tačno sramimo? Svog prirodnog tijela, tijela kakvo se može vidjeti na svakom koraku. Istraživanja kažu da 90 posto žena ima celulit. Na svijetu trenutno ima oko 4 milijarde žena i sudeći po ovim statistikama, njih 3,6 milijardi ima celulit. Obična računica dokazuje nam da se sramimo nečega što je normalno i svakodnevno. Isto vrijedi za naše strije, šlaufiće, popucale kapilare, vene, ožiljke, dlačice, madeže i sve ostale prirodne pojave na tijelu.

Posljednjih 15-tak godina svjedočimo velikom pomaku u percepciji izgleda tijela koji se dogodio zahvaljujući plus size pokretu. Više nego ikad svjesni smo toga da itekako trebamo paziti na zdravlje, ali istovremeno ne smijemo kažnjavati svoje tijelo zbog toga što ne izgleda u skladu s nametnutim standardima ljepote.

Ashley GrahamAshley Graham (Foto: Profimedia)

Manekenka Ashley Graham od početka svoje karijere ruši predrasude i potiče žene da zavole svoja tijela u njihovom prirodnom obliku. "Ja vježbam. Dajem sve od sebe da jedem zdravo. Volim kožu u kojoj se nalazim. Ne sramim se celulita, a ne biste se ni vi trebale sramiti", poručila svojevremeno Ashley svojim pratiteljima na Instagramu.

Ashley GrahamAshley Graham (Foto: Profimedia)

Ashley pritom ne zagovara debljinu. Upravo suprotno, promovira i tjelovježbu i zdrav život, ali također nam pokazuje da ni tijelo o kojem vodimo brigu neće uvijek izgledati kao ono s naslovnica. Zbog toga nije ništa manje vrijedno i zaslužuje da se njime ponosimo jer nas naše tijelo nosi kroz život, piše Zadovoljna.hr.

Camila CabelloCamila Cabello (Foto: Profimedia)

Pjevačica Camila Cabello nedavno se opet našla na meti kritika upućenih izgledu njenog tijela. Paparazzi su je snimili tokom boravka na plaži i na treningu, a njene fotografije obišle su svijet. Zlonamjerni korisnici društvenih mreža kritizirali su njen celulit i trbuščić, ali Camila je za hejtere imala vrlo jasnu poruku: "Trčala sam parkom u pokušaju da budem fit i ostanem zdrava. Nosila sam top koji otkriva trbuh koji nisam uvlačila. Samo sam trčala i egzistirala kao normalna osoba koja ne uvlači trbuh cijelo vrijeme. Zahvalna sam na ovom tijelu koje mi dopušta da odradim sve što moram. Mi smo stvarne žene s celulitom, strijama i salom."

Camila CabelloCamila Cabello (Foto: Profimedia)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...