UOČI ZAJEDNIČKE SJEDNICE DVIJE VLADE: Kosovo i Albanija potpisali memorandum o uzajamnom priznavanju…

Prema potpisanom memorandumu, kamioni na zajedničkom graničnom prijelazu Morina/Vrbnica neće biti carinjeni.

  • Regija

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 1

U okviru zajedničkog sastanka kosovske i albanske vlade i najavljenog produbljivanja saradnje u carinskim poslovima, u Morini je  potpisan Protokol o saradnji uprava carina radi uzajamnog priznavanja pečata.

Memorandum su potpisali generalni direktori albanske carine Genti Gazeli i Carine Kosova Agron Lugaljiu.

Kako su saopćili iz kosovske carine, ovakav sporazum pomaže kosovskoj i albanskoj privredi, umanjuje troškove i ubrzava vrijeme prelaska granice, te značajno povećava bezbjednost.

Prema potpisanom memorandumu, kamioni na zajedničkom graničnom prijelazu Morina/Vrbnica neće biti carinjeni.

Ako kamion polazi sa Kosova za Albaniju i obrnuto, bit će potrebno samo plombiranje u kancelariji polaska Kosova ili Albanije.

U međuvremenu albanski premijer Edi Rama koji je već stigao na Kosovo radi današnje zajedničke sjednice dvije vlade, također je najavio ukidanje carinskih dažbina za robu s Kosova.

On je to najavio „čak i ukoliko“ Kosovo to ne bude odmah uradilo, jer je naveo, kako javlja Gazeta Express, da su sa kosovske strane zatražili „više vremena da to prouče“.

Danas se u Prištini održava osma zajednička sjednica kosovske i albanske vlade. Portparol kosovske vlade Perparim Krueziu za FrontOnline najavio je potpisivanje sporazuma u obrazovanju, pravosuđu, bezbjednosti, poljoprivredi, infrastrukturi i turizmu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...