OVAKO HDZ „POMAŽE“ BOSNI I HERCEGOVINI NA PUTU U EU: "Bošnjačka politička elita gleda prema turskom i islamskom svijetu, a srpska prema Srbiji i Rusiji..."

Iako je Ukrajina dobila preporuke za početak pristupnih pregovora sa Europskom Unijom, Bosna i Hercegovina je dobila "odbijenicu".

  • Politika

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 16

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP) gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je na proširenje Europske Unije itekako utjecao raspad Sovjetskog saveza 90-ih godina kao i pokušaj njegove nasilne obnove.

- Otkako je Hrvatska postala članica EU-a 2013. proces proširenja je zastao zbog nedostatka napretka reformi u zemljama kandidatima i nedostatka političke volje na strani sadašnjih članica zaokupljenih višestrukim krizama, rekao je, te istaknuo kako je itekako vrijeme za novo dinamiziranje politike proširenja.

- Teško je prognozirati rezultat ovog procesa i tempo, ali ako nekome treba dati prednost na zapadnom Balkanu to su Sjeverna Makedonija i Albanija, istaknuo je Picula.

Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ) osvrnuo se na BiH.

- Hrvatska podupire proširenje EU-a posebno na BiH jer je to u našem strateškom interesu, a i hrvatske političke elite u BiH jedine bez fige u džepu žele europski put BiH, dok bošnjačka politička elita gleda prema turskom i islamskom svijetu, a srpska prema Srbiji i Rusiji, rekao je. 

- Koliko je to realno to je druga stvar. BiH je još uvijek protektorat. Visoki predstavnik koristio je svoje ovlasti da nametne financiranje izbora i to ne šalje dobru poruku. Ukoliko visoki predstavnik mora djelovati na taj način i arbitrirati u političkim sukobima unutar BiH onda se šalje poruka da BiH nije funkcionalna i da govoriti o europskom putu je još daleko, kazao je Sokol.

Podsjetimo, HDZ-ov zastupnik u EP-u Tomislav Sokol, inače blizak Čovićevom HDZ-u, nedavno je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" podržao Dragana Čovića, koji se nije pojavio na sastanku u Bruxellesu o BiH zbog prisustva Željka Komšića.

- Mislim da je njegov postupak logičan, rekao je Sokol o Čovićevu izostanku. Dodao je da se praktički od 2006. godine Komšić bira kao lažni predstavnik hrvatskog naroda te da su Hrvati tu u nezgodnom položaju.

- Shvaćam zbog čega gospodin Čović nije htio dati legitimitet takvoj situaciji, kazao je Sokol.

(SB)

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...