6 STEPENI PREMA RICHTERU: Snažan zemljotres pogodio otočku zemlju, epicentar u...

Zasada nema informacija o stradalima ili o šteti.

  • Hronika

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 0

Potres magnitude 6,0 pogodio je u ponedjeljak istočni dio Tajvana, objavila je Američka geološka služba (USGS).

Zasada nema informacija o stradalima ili o šteti.

Potres na procijenjenoj dubini od 10 kilometara zabilježen je u blizini grada Hualiena, objavio je USGS.

- Na tom su području od 1990. godine zabilježena samo dva potresa magnitude veće od 6,0 i jedan blizu te magnitude, rekao je na konferenciji za novinare čelnik Seizmološkog centra tajvanske meteorološke službe Chen Kuo-chang.

- Najplići bio je ovaj današnji, koji je, nagađamo, možda povezan s aktivnostima na rasjedu, napomenuo je Chen, dodavši da ne isključuju mogućnost novih potresa magnitude veće od 5,0 u iduća dva dana.

Potresi su česti na Tajvanu budući da se otok nalazi blizu mjesta dodira dvije tektonske ploče. Taipei obično ne objavljuje upozorenje o mogućem cunamiju za potrese magnitude manje od 7,0.

Američki USGS procijenio je da opasnost od cunamija nakon najnovijeg potresa nije velika i da ne bi trebalo biti stradalih ni štete.

Chen objašnjava da je najviše potresa magnitude veće od 6,0 zabilježeno 1999. godine, ukupno 13. Te godine Tajvan je zabilježio i potres magnitude 7,6 koji je odnio najviše ljudskih života, više od 2.400, navodi agencija AFP. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...