RASPAD SISTEMA: Peti izbori u Izraelu u tri godine, najavljeno raspuštanje parlamenta...

Glasanje će se održati u parlamentu sljedeće sedmice, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku poziciju, rekao je Bennettov glasnogovornik, piše Reuters.

  • Svijet

  • 21. Jun. 2022  21. Jun. 2022

  • 0

Izraelski zastupnici sljedeće će sedmice glasati za raspuštanje parlamenta, otvarajući put za pete izbore u zemlji u tri godine, nakon što premijer Naftali Bennett nije mogao izdržati sve veći pritisak na svoju krhku vladajuću koaliciju.

Bennett će se povući kako bi ga zamijenio ministar vanjskih poslova Yair Lapid, njegov partner u koaliciji koja je prije 12 mjeseci okončala rekordnu 12-godišnju vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Lapid, bivši novinar koji je na čelu najveće stranke u koaliciji, bit će privremeni premijer do održavanja novih izbora.

- Danas stojimo pred vama u trenutku koji nije lak, ali s razumijevanjem smo donijeli ispravnu odluku za Izrael - rekao je Bennett u televizijskoj izjavi.

Glasanje će se održati u parlamentu sljedeće sedmice, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku poziciju, rekao je Bennettov glasnogovornik, piše Reuters.

Taj potez dolazi samo nekoliko sedmica prije planirane posjete američkog predsjednika Joea Bidena na koji je vlada računala da će pomoći u jačanju regionalnih sigurnosnih veza protiv izraelskog dugogodišnjeg neprijatelja Irana.

Međutim, koalicija osam stranaka, uključujući krajnje desničarske, liberalne i arapske stranke s velikim razlikama u stavovima od religije do palestinskog pitanja, suočila se sa sve većim naporima u rješavanju problema kao i ostavkama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...