NOVA AMERIČKA PROCJENA: "Ključni period ukrajinskog sukoba je završio. Sada je jasno u kojem smjeru ide ovaj rat..."

Drugi analitičari predviđaju natezanje naprijed-nazad koje bi se moglo protegnuti još mjesecima ili čak godinama.

  • Svijet

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

Kada je Rusija ovog proljeća svoje vojne aktivnosti usmjerila na istočnu Ukrajinu, visoki dužnosnici u Bidenovoj administraciji rekli su da će idućih četiri do šest tjedana borbi odrediti konačni smjer rata, piše New York Times.

To je vrijeme prošlo, a dužnosnici kažu da je slika sve jasnija: Rusija će vjerojatno završiti s više teritorija, ali nijedna strana neće u potpunosti kontrolirati tu regiju jer je iscrpljena ruska vojska suočena s protivnikom čije je naoružanje sve sofisticiranije.

Iako je Rusija zauzela teritorij u najistočnijoj Luganskoj oblasti, njezin napredak je spor. U međuvremenu, dolazak američkih dalekometnih topničkih sustava i Ukrajinaca obučenih kako ih koristiti, trebali bi pomoći Ukrajini u budućim bitkama, rekao je general Mark Milley, zapovjednik američkog Združenog stožera.

- Ako sustave iskoriste ispravno, onda će imati vrlo, vrlo dobar učinak na bojnom polju, rekao je novinarima general Milley vraćajući se kući nakon posjeta Europi.

Dužnosnici Pentagona rekli su da to znači da Rusija možda neće moći postići slične uspjehe u susjednom Donjecku, koji zajedno s Luganskom čini regiju Donbas bogatu mineralima i raznim rudama. Ukrajinske snage u Donbasu se bore sa separatistima koje podržava Rusija još od 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim.

Nakon nekoliko tjedana krvavih bitaka na istoku - s čak 200 ubijenih ukrajinskih vojnika dnevno, prema vlastitoj procjeni, te sa sličnim ili čak većim brojem ubijenih ruskih vojnika - Rusija u Donjecku drži otprilike istu količinu teritorija koju su separatisti kontrolirali u veljači prije invazije.

Skori pad Luganska

No, američki dužnosnici kažu kako očekuju da će Rusija uskoro preuzeti cijelu Lugansku oblast. Jedan obrambeni dužnosnik rekao je kako je očekivao da će gradovi blizanci Sjeverodonjeck i Lisičansk pasti za nekoliko dana, dok su ruske snage gađale područje teškim topništvom i tzv. 'glupim bombama' - streljivom bez navođenja koje nanosi velike žrtve.

Prema izvješćima koja su stigla tijekom vikenda, ruske snage probile su ukrajinsku liniju bojišnice u Toškivki, gradu nedaleko Sjeverodonjecka i Lisičanska. Zauzimanje Toškivke omogućilo bi Rusima da ugroze ukrajinske opskrbne linije za ta dva grada, posljednja velika naseljena mjesta u Lugansku koja još nisu pala u ruske ruke. U ponedjeljak još nije bilo jasno koja strana drži Toškivku.

Ruske kopnene trupe napredovale su polako, a u nekim slučajevima bili su potrebni tjedni da se pomaknu jedan ili dva kilometra, rekli su američki dužnosnici. To bi moglo ukazivati ​​na nedostatak pješaštva ili dodatni oprez Moskve nakon što je u svojim katastrofalnim prvim tjednima rata doživjela probleme s opskrbnim linijama.

Nekoliko vojnih analitičara kaže da je Rusija na vrhuncu borbene učinkovitosti na istoku, jer topnički sustavi dugog dometa obećani Ukrajini iz zemalja NATO-a još uvijek pristižu. Ukrajina je, što se oružja tiče, uvelike nadjačana, što je činjenica koju je i predsjednik Volodimir Zelenski priznao prošlog tjedna.

- Cijena ove bitke za nas je vrlo visoka, rekao je Zelenski.

- To je jednostavno zastrašujuće. I svakodnevno skrećemo pozornost našim partnerima na činjenicu da će samo dovoljna količina modernog topništva osigurati našu prednost i konačno kraj ruske torture ukrajinskog Donbasa, dodao je ukrajinski čelnik.

Predsjednik Biden je u srijedu najavio dodatnu pomoć od milijardu dolara u oružju za Ukrajinu, u paketu koji uključuje više dalekometnog topništva, lansera protubrodskih raketa i municije za haubice i za novi američki raketni sustav. Sveukupno, Sjedinjene Države dale su oko 5,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini u oružju otkako je Rusija izvršila invaziju 24. veljače.

Zelenski i njegovi suradnici apelirali su na Zapad da isporuči više sofisticiranog naoružanja. Doveli su u pitanje predanost svojih saveznika ukrajinskom cilju i inzistirali da ništa drugo ne može zaustaviti napredovanje Rusije, koje je čak i prema konzervativnim procjenama, odnijelo živote nekoliko desetaka tisuća civila i vojnika.

"Ključni trenutak na bojnom polju"

Američki ministar obrane Lloyd Austin pozvao je prošlog tjedna zapadne saveznike da udvostruče svoju vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da se zemlja 'suočava s ključnim trenutkom na bojnom polju'. Austin i general Milley sastali su se s američkim saveznicima u Bruxellesu kako bi razgovarali o tome kako dodatno pomoći Ukrajini.

Dužnosnici Pentagona očekuju da će dopremanje više dalekometnih topničkih sustava promijeniti stanje na bojištu u Donjecku, ako ne i u Lugansku.

Frederick Hodges, bivši najviši rangirani zapovjednik američke vojske u Europi, koji je sada u Centru za analizu europske politike, rekao je da će rat vjerojatno trajati još "mnogo mjeseci". No, predvidio je da će ukrajinske snage, potpomognute teškim topništvom Zapada, usporiti napredovanje Rusije i početi vraćati zauzeti teritorij do kasnog ljeta.

- Rat je test volje, a volja Ukrajinaca je superiorna, rekao je general Hodges. - Vidim da i ukrajinska situacija s logistikom postaje sve bolja iz tjedna u tjedan, dok će ruska logistička situacija polako slabjeti. Nemaju saveznika ni prijatelja.

Ruska vojska namijenjena je kratkim, intenzivnim akcijama i karakterizira je velika upotreba topništva, kažu vojni analitičari. Nije pripremljena za trajnu okupaciju ili vrstu upornog rata na iscrpljivanje koji je u tijeku u istočnoj Ukrajini i zbog kojeg bi trebalo zamijeniti iscrpljene kopnene snage.

- Ovo je kritično razdoblje za obje strane, rekao je Michael Kofman, direktor ruskih studija na C.N.A., istraživačkom institutu u Arlingtonu. - Vjerojatno će u sljedeća dva mjeseca obje snage biti iscrpljene. Ukrajina ima manjak opreme i streljiva. Rusija je već izgubila dosta svoje borbene moći, a njezine snage nisu prikladne za kontinuirani kopneni rat ovog razmjera i trajanja.

Rusija će pokušati nastaviti osvajati teritorij kilometar po kilometar, a zatim će vjerojatno svoje linije fronta ojačati minama i drugom obranom od ukrajinskog protunapada, koji se očekuje nakon što topnički sustavi velikog dometa stignu na bojište, kažu analitičari.

Posljednjih dana ni jedna ni druga strana nisu uspjele postići veći proboj u linije svojih protivnika.

Iako bi teren mogao dospjeti u druge ruke, "nijedna strana nema snage iskoristiti te manje dobitke", rekao je u objavi na Twitteru Christopher Dougherty, obrambeni analitičar u Centru za novu američku sigurnost. - Rat sada vjerojatno postaje test izdržljivosti, dodao je.

Kao rezultat toga, Moskva i Kijev će požuriti poslati pojačanja na prve crte bojišnice.

- Utrka za što bržom opskrbom bit će kritična za obje strane, napisali su pukovnik John Barranco iz marinaca, pukovnik Benjamin Johnson iz kopnene vojske i potpukovnik Tyson Wetzel iz zračnih snaga u analizi Atlantic Councila.

- Kako bi nadomjestio svoje gubitke, Kremlj će možda morati pribjeći slanju tisuća novih vojnih obveznika, rekli su časnici, dodajući da će Ukrajina morati održavati svoje logističke linije i krenuti naprijed s topništvom dugog dometa i bespilotnim zračnim sustavima.

Različite prognoze

Analitičari i bivši američki zapovjednici dali su različite prognoze o tome kako bi se rat mogao promijeniti.

Slabosti položaja ukrajinske vojske postaju sve očitiji i izazivaju zabrinutost. Dok su neki neovisni analitičari predviđali da će rusko napredovanje biti zaustavljeno u Sjeverodonjecku, stručnjaci američke vlade nisu tako sigurni. Neki kažu da vjeruju da bi se rusko napredovanje moglo nastaviti i da bi Rusi uskoro mogli više napredovati u područjima gdje su ukrajinski protunapadi bili uspješni.

Taktika koju Rusija koristi, kažu sadašnji i bivši dužnosnici, ima razoran učinak u istočnoj Ukrajini, izazivajući toliko razaranja da je Zelenski rekao da se trupe bore za 'mrtve gradove' iz kojih je većina civila pobjegla.

Drugi analitičari predviđaju natezanje naprijed-nazad koje bi se moglo protegnuti još mjesecima ili čak godinama.

- Ovo će se vjerojatno nastaviti, a svaka strana će trgovati teritorijem na marginama, rekao je Kofman. - Bit će to dinamična situacija. Malo je vjerojatno da će doći do značajnijih kolapsa ili velikih predaja.

Vojni i obavještajni dužnosnici rekli su da Rusija i dalje trpi teške gubitke i da se bori s regrutacijom vojnika kako bi popunila svoje redove. Moral je nizak u ruskoj vojsci, a problemi s loše održavanom opremom i dalje postoje, kažu američki dužnosnici i analitičari.

Borba u Donbasu postala je smrtonosni topnički dvoboj koji nanosi velike žrtve objema stranama.

Satelitske snimke kratera u istočnoj Ukrajini upućuju na to da ruske topničke granate često eksplodiraju na tlu u blizini ukrajinskih rovova, a ne u zraku iznad njih. Topništvo sa zračnim udarima učinkovitije ubija vojnike u rovovima.

Stephen Biddle, vojni stručnjak i profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Columbia, rekao je da slike upućuju na to da Rusi koriste staro streljivo koje je bilo loše održavano.

Ali neučinkovito topništvo i dalje može biti vrlo razorno kada se masovno koristi.

- Količina ima svoju kvalitetu, rekao je Biddle.

- Da sam ja jedan od pješaka koje su gađali u tim rovovima, nisam siguran koliko bi me tješilo saznanje da bi rusko topništvo bilo još smrtonosnije da se bolje održavalo i koristilo, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...