DENIS BEĆIROVIĆ, KANDIDAT ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH: "Hitno ukinuti..."

Bećirović se obavezao da će preduzeti korake sa ciljem da državni Parlament u što skorijem roku razmatra i po mogućnosti ukine PDV-a na doniranu hranu.

  • Politika

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 13

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je posjetio sarajevsku općinu Novi Grad.

-Prilikom posjete, u razgovoru sa građanima posebna pažnja je posvećena problemu oporezivanja donacija u hrani.

Krajnje je vrijeme da država kroz poreski sistem zaustavi destimuliranje ovog vida dobročinstva i da se brojni poduzetnici u Bosni i Hercegovini, koji doniraju hranu javnim kuhinjama i organizacijama koje brinu o osobama u stanju potrebe, konačno oslobode plaćanja PDV-a kada doniraju hranu.

Bećirović je istakao da se radi o važnom problemu čije rješavanje je jedan od prioriteta, naročito u vrijeme ekonomske krize. Naglasio je da je i u najtežem ratnom periodu građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine krasio zadivljujući stepen solidarnosti, koji se nažalost u mirnodopskim uslovima birokratskim rješenjima obeshrabruje i onemogućava.

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je istakao da je upoznat sa istraživanjima koja pokazuju da poduzetnici godišnje bace hranu u vrijednosti od blizu 125 miliona KM, s obzirom da su u obavezi platiti i višemilionski porez u odnosu na ovaj iznos.

Bećirović se obavezao da će preduzeti korake sa ciljem da državni Parlament u što skorijem roku razmatra i po mogućnosti ukine PDV-a na doniranu hranu, što bi otvorilo vrata za osiguranje nužnih namirnica za najugroženije kategorije građana koje od granice gladi, nažalost, dijeli samo dobročinstvo sugrađana, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...