POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA: Tražio 10.000 KM za lažni iskaz da ga je neko drugi pretukao

Potvrđena optužnica za sprječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i zloupotrebu položaja.

  • Vijesti

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv 5 osoba i to:

Alen Bistrivoda i Memiš Hajdarević zbog krivičnog djela Sprječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza;

Amel Mujčić i Emir Kaplan zbog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza i

 Jasmin Mušić zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Davanja lažnog iskaza.

Optuženim se potvrđenom optužnicom stavlja na teret da su dana 15.01.2022. godine, u Sarajevu, a nakon što je Alen Bistrivoda prethodnu noć u ugostiteljskom objektu „Tarantua“ na području općine Visoko, nanio teške tjelesne povrede Mujčić Amelu, Memiš Hajdarević i Bistrivoda Alen u Sarajevu osmislili plan kako da utiču na Mujčić Amela i Kaplan Emira, koji je svjedočio nanošenju tjelesnih povreda Mujčić Amelu od strane Bistrivoda Alena, da isti prilikom saslušanja u PU Visoko na okolnost nastanka tjelesnih povreda koje je zadobio Mujčić Amel, daju lažan iskaz tako što neće izjaviti da je Bistrivoda Alen nanio tjelesne povrede Mujčić Amelu, svjesni da navedeno nije istina, te su u tu svrhu stupili putem telefona u kontakt sa Mujčić Amelom, dok se isti nalazio u Kantonalnoj bolnici u Zenici, tako što je Hajdarević Memiš dana 15.01.2022. godine ostvario prvi telefonski kontakt sa Mujčić Amelom kojom prilikom mu je rekao da je Alen Bistrivoda „spreman da ga dobro počasti“ a da on u izjavi u policiji treba reći da Alen Bistrivoda nije osoba koja ga je udarila te ga pitao koji iznos novca želi da zauzvrat dobije a potom je istog dana Bistrivoda Alen kontaktirao Mujčić Amela i s njim razgovarao o istome pa nakon što je Mujčić Alen prvobitno tražio 10.000,00 KM, dogovorio sa Hajdarević Memišem da mu Bistrivoda Alen prvo da 3.000,00 KM a nakon što da izjavu u policiji u kojoj izjavi ga neće teretiti i iznos od 2.000,00 KM

Nakon toga je Alen Bistrivoda dana 16.01.2022. godine kontaktirao policijskog službenika Mušić Jasmina, pomoćnika komandira- komandir II voda Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u Policijskoj stanici Visoko, Policijska uprava II,MUP Ze-Do kantona, na koje mjesto je postavljen Rješenjem MUP Zeničko-dobojskog kantona, Uprava policije, broj 08-02-06/2-3024-164/20 0d 13.03.2020. godine, i koji je imao svojstvo službene osobe, a kako bi se raspitao o statusu svog predmetu i od istog tražio uputu kako da Mujčić Amel promijeni iskaz i lažno svjedoči a sve kako bi izbjegao krivično procesuiranje te su se isti dan i sastali u Visokom kojom prilikom je Jasmin Mušić svjesno i htijući iskoristio svoja ovlaštenja koja je imao u skladu sa tačkom 235. u vezi sa tačkom 301. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP Zeničko-dobojskog kantona broj 08-01-02/2-02-1-2022-1/19 od 21.05.2019. godine i to da organizuje, planira i kontroliše izvršavanje poslova i zadataka preventivno operativne djelatnosti na održavanju JRM-a, spriječava vršenja krivičnih djela, hvata izvršioce krivičnih djela, svakodnevno ostvaruje saradnju sa policijskim službenicima koji rade na sprečavanju i hvatanju počinilaca krivičnih djela, daje konkretne upute i smjernice a po potrebi neposredno se uključuje u najsloženije slučajeve te je odgovoran za formiranje odgovarajućih dosijea koje treba da ima policijska stanica.

Radio je to u namjeri da pomogne Bistrivoda Alenu da izbjegne krivičnu odgovornost za nanošenje teških tjelesnih povreda Mujčić Amelu, te iskoristio činjenicu da se predmet formiran povodom nanesenih tjelesnih povreda Mujčić Amelu nalazio u nadležnosti Odjela za javni red i mir PS Visoko, kojim je rukovodio, iskoristio informacije o radu policijskih službenika PS Visoko na navedenom predmetu a kojima je raspolagao kao pomoćnik komandira PS Visoko za javni red i mir a kako bi usmjeravao postupanje policijskih službenika na način da događaj u kojem je Alen Bistrivoda sudjelovao bude kvalifikovan kao prekršaj te postupio suprotno navedenoj odredbi Pravilnika, svjesno ne obavivši svoju dužnost spriječavanja vršenja krivičnih djela i hvatanja izvršilaca krivičnih djela tako što je Bistrivoda Alenu dao uputu šta Mujčić Amel u svojstvu svjedoka treba da izjavi kako Bistrivoda Alen ne bi bio osumnjičen za krivično djelo, svjestan da koristi svoja ovlaštenja da istraživanje konkretnog predmeta ostane u nadležnosti njegovog Odjela i da ovakvim uputama i savjetima pomaže Bistrivoda Alenu da izbjegne krivično gonjenje, na koji način mu je pribavio korist, što je i htio, i svjestan da dajući savjete i upute o načinu svjedočenja svjedoka i oštećenog u događaju koji je predmet provjera, istima pomaže da daju lažne iskaze u postupku po odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, što je i htio.

Devetnaestog januara ove godine, nakon što je Mujčić Amel otpušten iz bolnice, Mujčić Amel i Kaplan Emir su se sastali sa Bistrivoda Alenom i Hajdarević Memišem ispred tržnog centra Bingo u Brezi kojom prilikom je Bistrivoda Alen predao Mujčić Amelu 3.000,00 KM i uz prethodno dobijenu uputu od Mušić Jasmina, njemu i Kaplan Emiru prenio da prilikom davanja izjave u PU Visoko trebaju izjaviti da je Amel Mujčić sam pao i tako zadobio tjelesne povrede te tražio od Kaplan Emira da i on svjedoči na isti način, ukoliko dobije poziv iz policije, a koju uputu mu je dana 01.03.2022. godine ponovio i Memiš Hajdarević, obojica ga podstrekavajući tako na davanje lažnog iskaza, a sve kako bi Bistrivoda Alen samo prekršajno odgovarao za navedeni događaj pa nakon što je Amel Mujčić primio novac, on i Emir Kaplan postupili po uputi Bistrivoda Alena, Hajdarević Memiša i Mušić Jasmina i dali izjave u svojstvu svjedoka, i to Amel Mujčić dana 30.01.2022. godine na Zapisnik o saslušanju svjedoka, MUP Ze-do kantona, Policijska uprava II, PS Visoko, broj 08-02-09/1-84/22 a Emir Kaplan dana 01.03.2022. godine na Zapisnik o saslušanju svjedoka, MUP Ze-do Kantona, PU Visoko, broj 08-02-09/1-09/22, obojica izjavivši da Bistrivoda Alen nije nanio tjelesne povrede Mujčić Amelu već da je Mujčić sam pao i udario se i tako zadobio teške tjelesne povrede, svjesni da daju lažan iskaz o načinu na koji je Mujčić Amel zadobio teške tjelesne povrede, što su i htjeli, naveli su iz Tužilaštva KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...