ZBOG STAVOVA O EZANU: Zatražena smjena zastupnice Naše stranke Miomirke Melank

Kao razlog tog zahtjeva koji je dostavljen i Etičkoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navode se "šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, a koji su se pojavili u medijima".

  • Politika

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 14

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko je u ime Kluba te stranke zatražila podnošenje ostavke ili smjenu zastupnice Naše stranke Miomirke Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, saopćeno je iz SDA.

Kao razlog tog zahtjeva koji je dostavljen i Etičkoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navode se "šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, a koji su se pojavili u medijima".

- Sloboda vjere jedno je od temeljnih ljudskih prava garantirano nizom međunarodnih i domaćih pravnih akata najvišeg reda, uključujući i Ustav BiH i Ustav FBiH, i kao takva ni na koji način ne smije biti dovedena u pitanje. Stavovi zastupnice Miomirke Melank, izrečeni povodom oglašavanja ezana kao tradicionalnog muslimanskog poziva za molitvu, su šovinističkog, islamofobnog i ksenofobnog karaktera, te su direktno protivni Ustavu BiH i Ustavu FBiH, kao i nizu međunarodnih i domaćih pravnih akata u smislu prava na slobodu vjere kao temeljnog ljudskog prava – navodi se u zahtjevu, kojeg potpisuje Zuko.

Stavovi kojima se osporava poziv muslimanima na molitvu su, smatra Zuko, u suprotnosti sa multikulturalnošću i suživotom kao temeljnim vrijednostima bosanskohercegovačkog društva. Te vrijednosti se, dodaje se u zahtjevu, stavovima Milank brutalno destruiraju.

- Zato smatramo da je zastupnica Miomirka Melank izgubila svaki etički kredibilitet nužan za učešće u radu Komisije za ljudska prava i Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, tim prije što njeni stavovi predstavljaju direktni čin kršenja elementarnih ljudskih prava, te su u potpunoj suprotnosti s vrijednostima koje bi se trebale promovirati, posebno kroz djelatnost obrazovanja i kulture.

Zato je tražena ostavka ili smjena zastupnice Miomirke Melank nužna etička gesta, pri čemu naglašavamo da bi SDA na isti način reagirala i da je u pitanju atak na vjerske simbole i vrijednosti bilo koje druge religijske zajednice u BiH, čiju zaštitu također smatramo svojom dužnošću te čime štitimo BiH kao multireligijsko i višenacionalno, pluralno društvo – zaključuje se u zahtjevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...