SCHOLZ U BUNDESTAGU: "Ako ne budemo solidarni sa zemljama Balkana, to će..."

Njemački kancelar Olaf Scholz iznova je danas zagovarao da se državama Zapadnog Balkana ojača perspektiva članstva u Evropskoj uniji, a za Ukrajinu da se pripremi neka vrsta Marshallova plana poslijeratne obnove, rekao je u srijedu u obraćanju Bundestagu.

  • Politika

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

“Evropska unija mora konačno dati zeleno svjetlo otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, rekao je kancelar Olaf Scholz, obrazlažući politiku svoje vlade uoči serije summita Evropske unije, NATO-a i skupine G7.

Scholz je izrazio nadu da će na sutrašnjem summitu između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, koji prethodi summitu Vijeća EU, biti pronađeno rješenje za bugarsku blokadu otvaranja pregovora između Evropske unije i Sjeverne Makedonije.

“Ako ne budemo solidarni s tim zemljama, to će iskoristiti Rusija i Kina”, rekao je Scholz.

Izrazio je razumijevanje za planove nekih lidera zemalja Zapadnog Balkana koji su razmatrali mogućnost nedolaska na sutrašnji summit zbog blokade Bugarske, od čega su poslije odustali.

Njemački kancelar je istovremeno naglasio da je s procesom približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji potrebna i unutrašnja reforma Evropske unije kako bi se povećala njezina sposobnost za primitak novih članova.

Kao jedan od elemenata reforme Scholz je naveo i djelomično odustajanje od principa jednoglasnog odlučivanja.

Velik dio svog obraćanja Bundestagu uoči summita EU, NATO-a i skupine G7, Scholz je posvetio ratu u Ukrajini i ustvrdio da je odnos Njemačke i Rusije napadom na Ukrajinu dugoročno oštećen.

“Partnerstvo s agresivnom i imperijalističkom Rusijom pod vodstvom Vladimira Putina je na duže staze nezamislivo”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je istovremeno rekao kako ne bi trebalo prekidati sve veze s Moskvom.

“Ne bi bilo mudro jednostrano poništavati temeljne akte između NATO-a i Rusije. To bi samo išlo na ruku Putinu i njegovoj propagandi”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je istaknuo potrebu donošenja neke vrste Marshallova plana za obnovu Ukrajine.

“Prilikom posjeta Ukrajini prošle sedmice, razaranja ukrajinskih gradova su me podsjetila na razorenu Njemačku nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Scholz.

On je najavio daljnju sveobuhvatnu pomoć Ukrajini.

“Mi ćemo nastaviti podržavati Ukrajinu i to finansijski, gospodarski, humanitarno, politički te vojno. I to toliko dugo dok Ukrajini ta pomoć bude potrebna”, rekao je socijaldemokratski političar Scholz.

Predsjednik koalicijske vlade je obećao i podršku Litvi glede trenutnog sukoba s Rusijom oko tranzita za rusku eksklavu Kalinjingrad.

“Mi ćemo braniti svaki pedalj teritorija zemalja članica NATO-a”, rekao je Scholz.

(Raport) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...